Nagyvilág

Blair: nem hagyjuk cserben Magyarországot

Nagy-Britannia "nem hagyja cserben" a kelet-európai új EU-tagokat a nekik járó uniós költségvetési juttatások ügyében a pénteken kezdődő soros brit elnökségi félév alatt – nyilatkozta a brit kormányfő.

Tony Blair egyelőre nem akarta kommentálni Gyurcsány Ferenc minapi felvetését az átmeneti EU-költségvetésről. John Prescott miniszterelnök-helyettes kedden Budapesten tárgyal a magyar kormányfővel a kérdésről. Tony Blair az EU-elnökség átvétele előtti londoni sajtótájékoztatóján kijelentette: biztosítani kell, hogy Magyarország és a többi új tagállam megkapja azt a finanszírozást, amelyre szükségük van.

John Prescott brit miniszterelnök-helyettes londoni hivatala hétfőn ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy Prescott kedden Budapesten tárgyal Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnökkel, Somogyi Ferenc külügyminiszterrel és Baráth Etelével, a magyar kormány európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszterével.

Prescott szóvivője szerint a megbeszélésen “minden bizonnyal az egyik központi téma lesz” az EU-költségvetés. A magyar kormányfő a múlt héten, az Európai Szocialisták Párja (ESZP) Tanácsának ülésén vetette fel, hogy ha a brit EU-elnökség végéig nem sikerülne megállapodni az uniós költségvetésről, akkor fogadjanak el átmeneti, három évre szóló uniós büdzsét, amely 2007-től lenne érvényes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik