Nagyvilág

A szocialisták győztek Bulgáriában

Bár a kommunista utódpárt kapta a legtöbb voksot a szombati bolgár parlamenti választáson, mégis elképzelhető, hogy a győzelem nem lesz elegendő a kormányalakításhoz.

Bár autót, tévéket, DVD-lejátszókat és mobiltelefonokat is kisorsoltak a szavazók között, a választási részvétel alacsony volt – jelentette a BBC. A voksolást a szavazatok 31 százalékával a szocialisták nyerték, a kormányzó Liberális Párt 20 százalékot kapott; a török nemzetiségűek Szabadságért és Jogokért Mozgalma 11, a nacionalista Attack pedig 8 százaléknyi voksot kapott az előzetes eredmények szerint.

Szergej Sztanisev, a szocialisták vezetője csalódásának adott hangot azért, mert pártja koalícióra kényszerül, és közölte: az Attackon kívül minden más demokratikus erővel készek megbeszéléseket kezdeni a közös kormányzásról.

Elemzők szerint két forgatókönyv lehetséges: az első szerint a szocialisták koalíciót kötnek a volt cár és jelenleg ügyvezető kormányfő Szakszkoburggotszki liberális pártjával és a török nemzetiséget képviselő párttal; a második szerint a szocialisták győzelmük ellenére sem kerülnek hatalomra, mert a jobboldali pártok koalíciót kötnek ellenük.

Elemzők szerint nem kétséges, hogy akármilyen kormány is alakul, legnagyobb feladata Bulgária uniós csatlakozási szerződési megállapodásának aláírása és betartása lesz. A lassú bolgár reformok és az unió válsága miatt kérdéses, hogy a balkáni ország az eredeti tervek szerint 2007-ben tagja lehet-e a közösségnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik