Nagyvilág

Rumsfeld: nem állunk vesztésre Irakban

Donald Rumsfeld védelmi miniszter szerint az Egyesült Államok mentőövet dobna az terroristáknak azzal, ha menetrendet szabna az amerikai katonák iraki kivonulásának. Pentagon vezetője szerint Amerika nem áll vesztésre Irakban.

Richard Myers tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának az elnöke úgy fogalmazott, hogy katasztrofális következménnyel járna, ha az amerikai katonák a feladat elvégzése előtt távoznának Irakból.

A minisztert és a katonai vezetőket a meghallgatáson az iraki kilátásokról faggatták a szenátorok, akik között többen hangot adtak elégedetlenségüknek az utóbbi időben az iraki fejlemények alakulása miatt, illetve felrótták, hogy a kormány rózsás képet fest a tényleges helyzetről.

A katonai ügyekben nagy tekintélynek örvendő Carl Levin demokrata párti szenátor a meghallgatáson politikai váltást sürgetett. Úgy vélte, a menetrend most valóban nem lenne célszerű, de azt elvetni sem tanácsos. A politikus véleménye szerint a Washingtonnak attól kell függővé tennie a menetrend rögzítését, hogy az irakiak tartják-e a saját maguknak szabott határidőt az alkotmány elfogadására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik