Nagyvilág

Gyémántbutikot nyitott a De Beers

A világ vezető gyémánttermelő vállalkozása, a dél-afrikai De Beers némi tiltakozástól övezve saját drágakő-boltot nyitott, az elsőt Amerikában, New York legelegánsabb utcájában. Eddig közvetítők révén kereskedett gyémántjaival az Egyesült Államokban, mostantól közvetlenül.

A De Beers évtizedek óta nem kívánatos szereplő volt az amerikai piacon, monopolellenes perek sora indult ellene, míg nem tavaly elismerte bűnösségét amerikai bíróság előtt, hogy már vagy egy évszázada mesterségesen alakítja terméke árát.

Az üzletnyitáskor lezajlott De Beers ellenes tüntetést elsősorban környezetvédők szervezték. A Survival International nevű szervezet szerint a világcég gyémántbányái létesítéséhez a busmanokat elüldöztette lakóhelyükről Botswanában, a Kalahari természetvédelmi parkban. A De Beers ezt cáfolta, Botswana viszont előkelő helyen áll a gyémántbányászatban.

2002-ban a francia luxuscéggel a Louis Vuitton Moet Hennessyvel Londonban már nyitott egy üzletet a dél-afrikai vállalat, amely a világ csiszolatlan gyémántpiacának mintegy 60 százalékát uralja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik