Nagyvilág

USA: rekordszinten a folyó fizetési mérleg hiánya

Pénteki jelentés szerint az Egyesült Államok folyó fizetési mérlegének első negyedévi hiánya rekord összeget, 195,1 milliárd dollárt ért el.

Elemzők arra számítottak, hogy az idei első negyedévben a korábbiakhoz képest mérsékeltebben nőtt az amerikai folyó fizetési hiány, de így is rekord szintre emelkedik.

A Dow Jones Newswires-CNBC által megkérdezett 17 szakértő véleményének az átlaga szerint a negyedéves deficit 190,0 milliárd dollárra bővült a tavalyi utolsó negyedévi 187,9 milliárd dollárról. (2004. harmadik negyedév: 165,9 milliárd dollár hiány).

A hiány és növekedése gyakorlatilag a külkereskedelmi hiány növekedésével indokolható(a külkereskedelem értéke a fizetési mérleg 90 százalékát adja). A termékek és szolgáltatások külkereskedelmi deficitje ugyanis 171,8 milliárd dollár lett az idei első évnegyedben – tűnik ki az amerikai kereskedelmi minisztérium adataiból. Ez a hiány pedig az amerikaiak növekvő importéhségével magyarázható, ezt pedig növekvő külföldi pénzfelvétellel kell finanszírozni. Ez a finanszírozási igény egyes számítások szerint napi 2 milliárd dollár, szinte tarthatatlanul nagy.

A tavalyi utolsó negyedévi hiány is nagyobb volt, mint eddig közölték: a friss korrigált adat 188,4 milliárd dollár. Az első negyedéves hiányt az éves amerikai GDP 6,4 százalékára becsülik.

A nagy mérlegdeficit azért kedvezőtlen a gazdaságra, mert a FED egyik vezetője szerint a hiányt finanszírozó külföldi befektetők esetleg csökkentik dollár-alapú eszközeiket és beruházásaikhoz újra kedvet teremtendő Washingtonban kamatokat kell emelni. Ettől viszont a kölcsönfelvétel – a fogyasztáshoz is – drágul. Az árak is drágulnak. Az amerikai gazdaság fő hajtómotorjának, a magánfogyasztás növekedésének a dinamikája megtorpanhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik