Nagyvilág

Tüntetők törtek be a kirgiz kormány épületébe

Tüntetők foglalták el rövid időre pénteken reggel Biskekben a kirgiz kormány épületét, Kurmanbek Bakijev ügyvezető államfő lemondását követelve.

Mintegy 2000 fős tömeg követelte a kormány székháza előtt, hogy vegyék vissza a július 10-re tervezett elnökválasztás jelöltlistájára Urmatbek Bariktabaszov üzletembert, akit a választási bizottság azzal az indoklással törölt a listáról, hogy kazah állampolgár. A tüntetők közül mintegy százötvenen hatoltak be az épületbe. A tömeg szabályosan félresöpörte az ellenállást nem tanúsító közel 60 rendőrt és 20 nemzeti gárdistát, akik az épületben teljesítettek szolgálatot. A kormánytisztviselők elmenekültek az épületből.

A rendőrség korábban lezárta a teret az épület körül, majd a hadsereg és a rendőri rohamegységek ezer tagját vezényelték a helyszínre, akiknek hamarosan sikerült kiüríteniük a kormány székházát. A kirgizisztáni elnökválasztás kihirdetésére azután került sor, hogy március 24-én sorozatos tüntetések megdöntötték Aszkar Akajev előző államfő uralmát. Összesen hét jelölt jelentkezését regisztrálták, köztük az ügyvezető elnökét, Bakijevét, aki jelenleg a miniszterelnöki tisztséget is betölti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik