Nagyvilág

Sürgeti az iraki kivonulást néhány képviselő

Az Irakban állomásozó amerikai csapatok kivonását a jövő év október elsején kellene megkezdeni washingtoni kongresszusi képviselők egy csoportja szerint. Csütörtökön benyújtott határozattervezetük arra szólítja fel George Bush elnököt, hogy az év végéig jelentse be a kivonulás menetrendjét.

Ez az első eset, hogy a kongresszusban kezdeményezték az iraki kivonulást. A tervezetet két demokrata és két republikánus párti képviselő nyújtotta be. A washingtoni kormány rendre elutasítja, hogy menetrendet szabjon a kivonulásra. A Fehér Ház szóvivője elmarasztalóan szólt a négy képviselő tervezetéről.

Scott McClellan megismételte a szokásos fejtegetést arról, hogy a kitűzött időpont “rossz üzenet” lenne, azaz kiváró taktikára késztetheti az ellenséget. Az amerikai katonákat – hangoztatta – akkor kell hazahívni, amikor befejezték küldetésüket, az iraki erők kiképzését, hogy azok gondoskodni tudjanak a biztonságról és az ország védelméről.

A menetrendet követelő határozat egyik beterjesztője Walter Jones észak-carolinai republikánus párti képviselő, aki 2002 őszén az elnököt az Irak elleni háborúra feljogosító kongresszusi határozatra szavazott. Ő volt az egyik fő szószólója 2003-ban annak, hogy a kongresszus éttermeinek az étlapján a francia sültkrumlinak (french fries) nevezett hasábburgonyát szabadságburgonyaként tüntessék fel, a francia előtagot száműzve, mivel a párizsi kormány ellenezte az iraki háborút.

A Gallup intézet legfrissebb felmérése szerint minden tíz amerikaiból hat úgy véli, hogy az amerikai katonák egy részét, vagy az összeset ki kellene vonni Irakból, az Ipsos közvélemény-kutató pedig megállapította, hogy az amerikaiak 41 százaléka támogatja csupán George Bush elnök iraki politikáját. Az Irakban állomásozó amerikai erők létszáma jelenleg valamivel több mint 130 ezer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik