Nagyvilág

Növelte részesedését a Gazpromban az orosz állam

A Gazprom orosz gázipari vállalat rövid közleményben jelentette be, hogy 7,12 milliárd dollárért eladja az orosz államnak a vállalat 10,74 százaléknyi részét.

A Gazprom igazgatótanácsa 2,54 milliárd részvény eladását hagyta jóvá 203,5 milliárd rubel áron. Ez részvényeként 80,04 rubeles árat jelent, némileg alacsonyabbat a cég papírjainak csütörtöki 82,99 rubeles záróárfolyamánál.

Megfigyelők mérföldkőnek tekintik a döntést, mert szerintük az állami tulajdon növelésével párhuzamosan megindulhat a részvénypiaci liberalizáció is. A Gazprom illetékesei szerint a társaságra érvényes 20 százalékos külföldi tulajdonszerzési korlátozást és a merev részvény adás-vételi szabályokat az év vége felé oldják fel, az elemzők azonban ezt inkább 2006-ban várják. A tilalom azt volt hivatva megelőzni, hogy a Gazprom, Európa legnagyobb földgázszállítója és az orosz költségvetés fontos befizetője, külföldi tulajdonba kerüljön.

Az orosz állam 39 százalékos Gazprom tulajdonát 50 százalék fölé kívánja emelni, amiről a június végi közgyűlésen döntés születhet. Kérdéses, hogy az állam hogyan finanszírozza a vásárlást, German Gref gazdasági miniszter szerint nemzetközi konzorciumtól vesznek majd fel hitelt, amit aztán az állami Rosnyeft olajtársaság részvényeladásából befolyó összegekből fizetnek vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik