Nagyvilág

A Philips eladta monitorgyárait a kínai TPV-nek

A holland Philips konszern 358 millió dollárért adta el a Tajvanon, Kínában és Magyarországon működő számítógép monitor- és laposképernyő-gyártó részlegeit a kínai TPV Technology-nak. A Philips a jövőben a TPV-től szerzi majd be a monitorokat és értékesíti azokat saját neve alatt.

A Philips Magyarország Kft.-nél csütörtökön nem tudták megerősíteni a cég honlapján megjelent angol nyelvű közleményt. Így arról sincs megbízható információnk, hogy a székesfehérvári monitorüzemnek mi lesz a sorsa.

Az üzlettel a TPV a világ egyik legnagyobb monitorgyártójává válik évi 35 millió monitor előállításával.

A Philips és a TPV a tavaly december 16-án állapodott megarról, hogy a Philips eladja számítógépképernyő-gyártó részlegét és az Európán kívüli tévégyártó tevékenységét, kivéve a nagy képernyők amerikai gyártását. Az első tervekben még az szerepelt, hogy egyes gyárak kínai tulajdonba kerülnek, míg más egységek – köztük a magyar, a belga és a francia üzemek – a holland cég birtokában maradnak, és apportként beviszi őket egy közös vállalatba.

Ezzel a TPV-hez kerülnek a Philips ilyen telephelyei Magyarországon és Brazíliában, valamint egy tajvani és két kínai gyártóhely is, összesen 1700 alkalmazottal. A TVP a vételárat részben saját részvényekkel törleszti, és az ügylet miatt végrehajtott tőkeemelés után a teljes részvénytőkéjének 30 százaléka lesz a Philipsé.

Az átvett Philips-tevékenység évi forgalma körülbelül 1,5 milliárd euró. A szakterületen a TVP világpiaci részaránya korábban 18,8 százalékos volt, a Philipsé 7,7 százalékos. A jelenlegi első helyezett, a dél-koreai Samsung Electronics 19,8 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik.

A TPV székhelye Tajvanon van, de a fő tevékenységeit Kínában folytatja, és 25 százaléka a pekingi BOE Technology Group Co. Ltd. tulajdonában van.

Rövid időn belül ez a második eset, hogy nagy nemzetközi gyártó kínai cégnek ad el viszonylag csekélyebb hozzáadott értéket termelő tevékenységet. Tavaly a kínai Lenovo megvette az amerikai IBM személyiszámítógép-gyártását 1,25 milliárd dollárért. A múlt év novemberben a világon a nagyságra negyedik háztartási és szórakoztatóelektronikai cég, a francia Thomson és a kínai TCL International Holdings televízió- és DVD-gyártó közös vállalkozást alapított: a vegyesvállalat a világ legnagyobb televíziógyára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik