Külföld

Az Egyesült Államok csak jövőre kéri a biometrikus adatokat

admin
admin

2005. 06. 16. 07:50

Jövő októberig adott haladékot az amerikai kormányzat a vízummentességet élvező országoknak, hogy biometrikus adatokat tartalmazó elektronikus csipet beépítsék az útlevelekbe.

Az érintett országoknak az új rendszer alkalmazása előtt hat héttel jóváhagyás végett be kell mutatniuk az ilyen csippel ellátott útleveleik mintapéldányát az amerikai hatóságoknak, illetve minden olyan általuk kiadott útlevél adatait be kell jelenteniük az amerikai belbiztonsági tárcának és az Interpolnak, amelyet tulajdonosa elvesztett vagy ellopták tőle. A csipeknek az útlevél-tulajdonos digitalizált ujjlenyomatát és arcképét kell tartalmaznia.

Az érintett európai uniós és más országok korábban arra panaszkodtak, hogy nem lesznek képesek – az eredetileg idén október 26-ig megszabott – határidőre alkalmazni a szükséges technológiát, ezért haladékot kértek Washingtontól e követelmény teljesítésére. Az Európai Unióhoz tavaly csatlakozott tíz ország közül egyedül Szlovénia állampolgárai élveznek amerikai vízummentességet.

A halasztást szerdán bejelentő Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter mindazonáltal hangsúlyozta, hogy az elektronikus útlevél jelenti a megfelelő utat az amerikai vízummentességet élvező országok közötti utazások áramvonalasítása és biztonságának szavatolása érdekében.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.