Nagyvilág

Minden hírre drágul az olaj

Hét hónapja nem látott magasságba szökött az olaj világpiaci ára az elmúlt napokban iparági, politikai és lélektani okokból. A magyar autósok számára rossz hír a dollár erősödése is: a két tényező együttes hatása gyorsan drágítja az üzemanyagokat.

A szerdai, több mint kétdolláros drágulás után csütörtökön kissé olcsóbb lett az olaj világszerte: az amerikai alaptípusnak számító WTI hordónkénti ára 32 cettel, 55,30 dollárra csökkent, míg az európai Brent 61 centtel, 54,17 dollárra olcsóbbodott. A jelenséget a CNN-nek nyilatkozó kereskedők a kétdolláros drágulás utáni eladásokkal, vagyis a profit besöprésével indokolták.

Az elmúlt napokban a piac minden hírre drágulással reagált. Az Egyesült Államokban az élénk növekedés keltett aggodalmat: a vásárlók attól tartanak, hogy a piac a korlátozott finomítói kapacitások miatt nehezen lesz képes megfelelni a bővülő keresletnek. Sokan az utolsó negyedévben szokásos aggodalmukat is előrehozták, mondván: ha a piac a nyári keresletet sem képes kielégíteni, a téli fűtési szezon igényeinek sem fog tudni megfelelni.

Kedden az iraki Kirkukban egy öngyilkos merénylő 21 embert robbantott fel magával együtt; a város Irak olajiparának központja, így ez a hír is várhatóan árfelhajtó hatással lesz a piacra.

Erősödik a dollár

Az alapanyag drágulásán túl a magyar autósoknak rossz hír, hogy a dollár hosszú ideje folyamatosan erősödik az euróval szemben. Mivel az olajárakat dollárban számítják, az árfolyam erősödése önmagában is drágítaná a benzint Magyarországon.

A piaci trendek szerint az amerikai deviza erősödése folytatódik: az Egyesült Államokban az alapkamat 3 százalékos és várhatóan tovább nő, míg az eurózóna irányadó kamata 2 százalék; a befektetők így a nagyobb biztos hozam reményében európai állampapírjaik helyett amerikaiakat vesznek, vagyis drágítják a dollárt a közös valutához képest.

Rekordáron adják az üzemanyagot

Az utóbbi két hétben a fenti piaci folyamatokkal indokolta a Mol sorozatos áremeléseit. Szerdától a benzin 2, a gázolaj 4 forinttal lesz drágább, így az olajtársaság két hét alatt 8 forinttal emelte a benzin, 9 forinttal pedig a gázolaj árát. A Mol közölte: az elmúlt négy hét során a benzin 11, a gázolaj 22 százalékkal drágult a világpiacon, így áremeléseiben ezek a trendek csak korlátozottan érvényesültek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik