Nagyvilág

Újraválasztották az Atomenergia-ügynökség főigazgatóját

Ismét Mohamed el-Baradeit választotta meg hétfőn Bécsben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzó tanácsa a szervezet főigazgatójának – írja a Népszava.

Az egyiptomi diplomata így harmadik megbízatási időszakban áll az atomsorompó-szerződésben foglaltak betartásán őrködő ENSZ-szervezet élén. A 35 ország képviselőiből álló kormányzó tanács közfelkiáltással választotta meg a diplomatát 2009-ig tartó megbízatással a szervezet vezetőjévé. A választás jogilag szeptemberben teljesedik ki, amikor a NAÜ általános tanácsának is jóvá kell hagynia a főigazgató kinevezését. Más személy jelölésére azonban nincs lehetőség, mivel a főigazgató személyére a kormányzó tanács tehet javaslatot.

A 62 esztendős el-Baradei 1997 óta áll a NAÜ élén. Harmadszori újjáválasztását a szervezet szabályzata ugyan nem tiltja, azonban a NAÜ költségvetésének a legnagyobb részét biztosító országok képviselői korábban Genfben elvi egyetértésre jutottak arról, hogy a tisztséget legfeljebb kétszer tölthesse be ugyanaz a személy. A főigazgatón kívül azonban nem volt más jelölt erre a posztra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik