Nagyvilág

Cementipari fúzió várható

Felvásárolhatják Németország első, a világ negyedik számú cementipari társaságát, a Heidelberg Cementet (HC). A tavaly hétmilliárd eurós forgalom mellett 333 millió eurós veszteséget realizáló vállalatra egy német üzletember vetett szemet – írja a Világgazdaság.

A jelentős cementipari érdekeltséggel bíró Adolf Merckle érdekkörébe tartozó Spohn Cement nyilvános vételi ajánlatot tett a HC részvényeire. A papíronkénti 60 eurós ajánlat húszszázalékos felárat jelent a tőzsdei árfolyamhoz képest, s 6,5 milliárd euróra értékeli a társaságot. Az ügyletet a HC magyarországi cégénél, a piacvezető Duna-Dráva Cement Kft.-nél nem kommentálták.

Elemzők szerint Mercklének jók az esélyei, az elmúlt hónapokban tőzsdei vásárlások révén ugyanis 13 százalékra növelte tulajdonrészét a HC-ben, s számíthat a legnagyobb részvényes, a 22,4 százalékot birtokló Schwenk cementipari vállalat támogatására is.

A Standard & Poor’s hitelminősítő két hete javított a társaság besorolásán, stabilról pozitívra emelve azt, miután a HC egy 270 millió eurós tőkeemelés révén visszafizette magas kamatozású hiteleit. A cég üzemi szinten már tavaly is nyereséges volt (a profit 88 százalékkal, 735 millió euróra nőtt), amely jó kilátásokkal kecsegtet az idei évre is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik