Nagyvilág

Újabb botrány Guantánamón

Meztelenre vetkőztetve kutyaként kellett ugatnia és morognia az elébe tett, terroristákról készült fotókra annak a fiatal szaúdi férfinak, akinek a guantánamói vallatásáról készült hivatalos naplót a Time hírmagazin hozta nyilvánosságra legfrissebb számában.

A guantánamói fogolytáborban 063 számmal nyilvántartott férfit szánta az Al-Kaida terrorszervezet a feltételezések szerint a 2001 szeptember 11-i terrortámadások 20. géprablójának.

A hírmagazin értesülése szerint Mohammed al-Qahtani sokáig keményen tagadott, és azzal magyarázta afganisztáni útját, hogy a solymászatnak akart hódolni. A férfi 2001 augusztusában be akart utazni az Egyesült Államokba, a floridai Orlando repülőtéren azonban a bevándorlási hivatalnok elrendelte a szaúdi állampolgár őrizetbe vételét és kitoloncolását. Afganisztánban 2001 végén a Tora Bora hegység körzetében került a férfi az amerikaiak kezére és onnan vitték a Kuba szigetén lévő amerikai haditengerészeti támaszponton működtetett fogolytáborba.

A hivatalos bejegyzéseket rögzítő 84 oldalas napló 50 nap kihallgatását rögzíti 2002 novemberétől 2003 elejéig. A szaúdi foglyot napi 20 órás vallatásnak vetették alá, és ha a fáradságtól elbóbiskolt, kihallgatói vizet zúdítottak a fejére, vagy nagy hangerővel Christina Aguilera popénekes lemezét bömböltették. Volt, amikor a fáradtságtól rogyadozó lábú férfinak vigyázzállásban kellett végighallgatnia az amerikai himnuszt. Megpuhítására kutyákat is bevetettek, amelyek fenyegető közelségből vicsorogtak rá. Szexuálisan kihívó női kihallgató is az alkalmazott módszerek között volt.

Mohammed al-Qahtani végül öngyilkos akart lenni és tollat kért, hogy megírhassa végrendeletét. Éhségsztrájkot is folytatott, kiszáradt, infúzióra kapcsolták, s mihelyt levették róla, folytatták vallatását. A férfi végül elismerte, hogy az Al-Kaida tagja volt.

Az Egyesült Államokban többen is felvetették a guantánamói létesítmény bezárását, amióta az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet főtitkára napjaink gulágjának nevezte. Washington nem tervezi a guantánamói támaszpontján lévő, sok bírálatra okot adó börtön felszámolását – derül ki Dick Cheney amerikai alelnök Fox News televíziónak adott interjújából. „Fontos megérteni, hogy a Guantánamón fogva tartottak rossz emberek. Úgy értem, többségükben terroristák, akiket Afganisztán harcmezőin, vagy az al-Kaida terrorhálózat üldözése során fogtak el.” – mondta az amerikai adminisztráció második embere.

A kubai támaszponton kialakított börtönben mintegy 540 embert tartanak fogva jelenleg. Sokuk több mint három éve raboskodik anélkül, hogy bármilyen vádat emeltek volna ellene.

George Bush elnök közölte, hogy a kormányzat megvizsgálja, milyen más lehetőségei vannak a foglyok őrizetben tartásának. Az amerikai szenátus jogi bizottsága szerdán meghallgatást tart a guantánamón raboskodókkal szembeni bánásmód kérdésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik