Nagyvilág

Megtalálták a srebrenicai hóhért?

A belgrádi Danas című napilap szerint a szerb hatóságok megtalálták a srebrenicai népirtással vádolt Ratko Mladicot. Jelenleg az okoz dilemmát, hogyan tartóztassák le Mladicot.

A tábornok hollétével kapcsolatos információk rendszeresen megjelennek a belgrádi és a szarajevói sajtóban. Ezúttal azonban a talán legkomolyabb szerbiai napilapról van szó, amely nemigen szokott légből kapott híreket közzétenni címlapján.

A lap szerint Mladic rejtekhelyére Carla Del Pontével, a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyészével együttműködve derítettek fényt a szerb hatóságok. A lap informátora megmondta a helység nevét is, de a Danas úgy értékelte, hogy a lehetséges következmények miatt nem célszerű ezt nyilvánosságra hozni, ezért csak annyit árul el, hogy “egy nagyobb városról van szó Szerbia belsejében”.

A szerb kormányban többé nincsenek kételyek afelől, hogy Mladicot el kell fogni és ki kell adni Hágának. A lapot informáló forrás szerint egyelőre nem tudják, hogyan fogják el úgy a tábornokot, hogy az akciónak ne legyenek áldozatai és Mladic is életben maradjon.

A NIN című belgrádi hetilap diplomáciai forrásokból úgy tudja, hogy a hágai főügyész belgrádi látogatásán megmondta, hol bujkál a tábornok, a szerb kormány pedig azt ígérte, hogy Mladicot július 11-ig, a srebrenicai mészárlás tízéves évfordulójáig kiadják Hágának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik