Nagyvilág

27 millió eurós norvég támogatás Magyarországnak

Magyarország 5 éven keresztül évi 27 millió euró támogatást kap az Európai Gazdasági Térség (EGT) finanszírozási mechanizmusa és a Norvég Alap keretében.

Az erről szóló megállapodást Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter és Kim Traavik norvég külügyminiszter-helyettes pénteken Budapesten írta alá.

Az EU és az EGT között 2004. május 1-jén hatályba lépett szerződés értelmében az EGT nem EU-tag országai – Norvégia, Lichtenstein és Izland – díjat fizetnek a belső piaci részvételért. Ez a hozzájárulás képezi az EGT finanszírozási mechanizmus nevet viselő új támogatási forma alapját. A támogatás teljes összege 5 éven keresztül évi 120 millió euró, amelyből Magyarország 10 százalékkal, vagyis évente mintegy 12 millió euróval részesedik.

Emellett az EU-hoz újonnan csatlakozott tíz ország részére Norvégia kétoldalú szerződésekkel létrehozta a norvég finanszírozási mechanizmust, a Norvég Alapot, amelynek teljes összege 5 éven keresztül évi 113 millió euró. Ebből Magyarország részesedése 13 százalék, azaz évi 15 millió euró.

A pénzügyi támogatások felhasználása nyílt pályáztatás keretében történik. Az összeget környezetvédelmi, fenntartható fejlődés, az európai örökség megőrzése, a humánerőforrás fejlesztés, oktatás, egészségügy, gyermek és ifjúság, regionális fejlesztés és határon átnyúló együttműködés, bel- és igazságügyi együttműködés, tudomány, kutatás témakörökre lehet felhasználni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik