Nagyvilág

Az EU helyet követel az ENSZ-ben

Az Európai Parlament csütörtökön megismételte azt az óhaját, hogy az Európai Unió is kapjon helyet az ENSZ Biztonsági Tanácsában a szervezet reformja során.

Az Európai Uniónak juttatandó BT-hely az EU célja marad, mihelyst teljesülnek a hely létrehozásához szükséges politikai, alkotmányos és jogi feltételek – áll az Európai Parlament által csütörtökön Strasbourgban elfogadott határozatban. Arra a javaslatra utalva, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsában egy-egy helyet biztosítana “minden regionális csoport, így Európa számára is”, az európai képviselők javasolták, hogy az Európai Unió kapjon önálló helyet az állandó tagok között.


“Bármilyen legyen is az elfogadott reformfolyamat, az Európának szánt plusz helyek közül egyeseket az Európai Unió mint olyan számára kell fenntartani” – áll a nyilatkozatban. Kofi Annan ENSZ-főtitkár március végén nyújtotta be az ENSZ-közgyűlésen a világszervezet reformjáról szóló jelentését, amelyben többek között 24-re bővítené a jelenleg 15 tagú Biztonsági Tanácsot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik