Nagyvilág

Az angol fociklubok minden szinten taroltak

Miután a Liverpool megnyerte a 2004/05-ös UEFA Bajnokok Ligáját, Anglia kijelentheti, hogy mind a pályán, mind a pályán kívül Európa-bajnok. A Premiership klubjai összességében közel 2 milliárd euró bevételt generáltak 2003/04-ben a Deloitte adatai szerint.

A Liverpool győzelme már eddig 45 millió euró bevételt generált a klub számára, és ennél még többre van kilátás. Ez megerősíti, hogy rekordméretű előnnyel a Premiership, azaz az angol Első Osztály Európa legnagyobb labdarúgó ligája, ami a teljes 11 milliárd eurós európai labdarúgó piac 18 százalékát teszi ki.

A sportágat angol és európai szinten is nagymértékben befolyásolta, hogy a 2003/04-es szezon volt a Chelsea FC első teljes éve az új tulajdonossal. A Deloitte becslése szerint eddig már 450 millió eurót fektetett Roman Abramovics a klubba, aminek jutalma a Chelsea első angol Premiership helyezése. A bajnok játékos-átigazoltatási és bérköltségei hozzájárultak ahhoz, hogy a liga történetében először a szezon alatt a játékosok összes költsége elérte az 1,5 milliárd eurót. A Chelsea-t nem számítva azonban a játékosok bérköltsége a Deloitte becslése szerint csökkent a Premiershipben.

A Premiership klubjai 2003/04-ben 6 százalékkal 1976 millió euróra növelték bevételeiket, ami klubonként átlagosan 98,9 millió eurót jelent. Ez több mint 50 százalékkal meghaladja a legközelebbi versenytárs, az olasz Serie A 64,1 millió eurós átlagát. A növekedés két fő motorja a közvetítésekből származó bevétel (9 százalékos növekedés, 75 millió euró) és a jegyár-bevétel (9 százalékos növekedés, 48 millió euró) volt.

A Premiership klubjait a kontinentális vetélytársaiknál jóval nagyobb működési jövedelmezőség jellemzi. A klubok rekordméretű, összességében 222 millió eurós (klubonként átlag 11,1 millió eurós) működési profitra tettek szert. A többi ’nagy’ ligából (francia, olasz, német, spanyol) kizárólag a német klubok működése volt jövedelmező, és még ezek is jóval alacsonyabb profitot mutattak fel, mint 2002/03-ban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik