Nagyvilág

Drágulhatnak a repülőjegyek

A repülőjegyek árának emelését ajánlja az Európai Bizottság a fejlődő országoknak szánt segélyek forrásául. A koncepció még nem teljesen kidolgozott, önkéntes és kötelező pótlékok egyaránt lehetségesek – írja a Világgazdaság.

A tagállamok, a légitársaságok és az utazóközönség önkéntes döntéseinek különböző fokozatain alapulhat az a tervbe vett új rendszer, amelynek keretében a tagországok önkéntes felajánlást tehetnének a repülőjegyekből származó bevételek bizonyos hányadának EU-kasszába fizetésére. Az így befolyó összegből aztán a fejlődő országoknak szánt segélyeket és egyéb felzárkóztatási kiadásokat finanszíroznának. A tagállamok gazdasági és pénzügyminiszterei Kovács László adóügyi biztos szóbeli előterjesztése mellett vitattak meg különböző opciókat, amelyek technikai részleteiről a következő ülésen várnak részletes, írásos anyagot a bizottságtól.

Kovács szerint a tegnapi egyeztetés során a miniszterek egyetértettek abban: olyan megoldásra van szükség, amely segítheti a fejlődőket, de nem torzítja a légitársaságok közötti versenyt, és nem sújtja a turizmusból élő országokat.

Az adóügyi biztos a miniszterek számára jelezte: ha belföldi és unión belüli járatoknál egy unión kívüli útnál két euróval emelnék a jegyárat, ebből mintegy 570 millió eurós bevétel származna évente. Ha az említett viszonylatban öt, illetve tíz euróval emelnek, akkor az elérhető pluszforrás 2,7 milliárd euró lehetne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik