Nagyvilág

Dél-Libanon: elsöprő Hezbollah és Amal-győzelem

Elsöprő győzelmet aratott a Szíria-barát síita Hezbollah és Amal mozgalom a libanoni parlamenti választások vasárnapi második fordulójában – közölte Nabih Berri libanoni parlamenti elnök, az Amal vezetője.

Elmondása szerint a Hezbollah és az Amal közös listája mind a 23 képviselői helyet elnyerte a déli országrészben rendezett voksoláson. Dél-Libanonban mintegy 665 ezer választásra jogosult személyt járulhatott az urnák elé. A bejrúti belügyminisztériumi források szerint a részvételi arány a helyi idő szerint este hat órás urnazárásig elérte a 45 százalékot.

A Hezbollah és az Amal – hivatalosan meg nem erősített – győzelmét a libanoni síita lakosság fellegvárának számító déli országrészben sokan máris a Hezbollahnak nyújtott támogatásként értelmezték annak érdekében, hogy a szervezet ne tegye le a fegyvert.

Libanonban ez az első parlamenti választás azóta, hogy április végén véget ért a 29 évig tartó szíriai katonai megszállás.

A választások múlt vasárnapi első fordulóját Bejrútban, a fővárosban tartották, ahol az ellenzéki, Szíriával szemben kritikus álláspontra helyezkedő Szaad Haríri, a meggyilkolt korábbi miniszterelnök, Rafík Haríri fiának listája a belügyminiszter közlése szerint mind a 18 képviselői mandátumot megszerezte. A választások harmadik és negyedik fordulóját a következő két vasárnapon rendezik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik