Nagyvilág

Bezárná a guantánamói tábort egy demokrata szenátor

A terrorgyanús külföldieket őrző Guantánamo Bay amerikai haditengerészeti támaszponton működő fogolytábor bezárására szólította fel az amerikai kormányt Joe Biden befolyásos demokrata párti szenátor, aki szerint a kegyetlen bánásmódjáról elhíresült létesítmény veszélybe sodorja az amerikai állampolgárok biztonságát.

Biden, a szenátus külügyi bizottságának rangidős demokrata párti tagja az ABC amerikai tévécsatornának vasárnap nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a fogolytábort be kellene zárni, a hírszerzési szempontból értékesnek tekintett őrizeteseket más börtönbe áttelepíteni, a többieket pedig vissza kellene küldeni hazájukba.

A börtöntáborban jelenleg 520 különböző állampolgárságú foglyot őriznek: Afganisztánban elfogott, fanatikus muzulmán tálibnak vagy terroristagyanúsnak tekintett személyeket, akik nem élvezik a hagyományos értelemben vett nemzetközi jog védelmét.

Egyes volt őrizetesek és emberjogi szervezetek állítása szerint a fogolytábor őrei kegyetlenül, megalázóan bánnak a rabokkal. Az amerikai védelmi minisztérium a napokban elismerte, hogy amerikai katonák rugdaltak egy Koránt, az iszlám szent könyvének egy másik példányát pedig “véletlenül” levizelték.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet a múlt hónapban közzétett idei világjelentésében “napjaink gulágjának” nevezte a guantánamói tábort. George Bush amerikai elnök a jelentésben foglaltakat “abszurdnak” minősítette, és közölte, hogy az Egyesült Államok világszerte a szabadság érvényesülését ösztönzi.

Biden szenátor sem értett egyet az AI minősítésével, mindazonáltal hangsúlyozta: megítélése szerint az a legfontosabb, hogy a guantánamói táborról világszerte kialakult kép miatt több amerikai kerül veszélybe annál, mintha a fogolytábor nem létezne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik