Nagyvilág

405 palesztin foglyot bocsát szabadon Izrael

Az izraeli büntetés-végrehajtási intézmények szóvivője közölte, hogy Izrael megkezdte 405 palesztin fogoly szabadon bocsátását. Nemcsak izraeli börtönökből, hanem az izraeli hadsereg fogolytáboraiból is elengednek palesztinokat.

A foglyokat különböző ciszjordániai és Gázai övezetbeli ellenőrző pontokra szállítják, itt nyerik vissza végleg szabadságukat. Az izraeli kormány vasárnap jóváhagyta a palesztin foglyok szabadlábra helyezését, akik közül egyikük sem vett részt merényletekben, vagy olyan akciókban, amelyek halálos áldozatot követeltek.

Ariel Saron kormányfő február 8-án az egyiptomi Sarm-es-Sejkben tartott izraeli-palesztin csúcstalálkozón vállalt kötelezettséget 900, izraeli fogságban lévő palesztin szabadon bocsátásáért. Február 21-én már kiengedtek 500 elítéltet, de a további szabadon bocsátásokat felfüggesztették a február 25-i Tel-Avivi, az Iszlám Dzsihád szélsőséges palesztin szervezet által vállalt öngyilkos merénylet után, amelynek öt halálos áldozata volt az elkövetőn kívül.

Izrael korábban nem volt hajlandó szabadon engedni olyan elítélteket, akik nem töltötték le büntetésük kétharmadát. A csütörtökön kiengedettek közül azonban csak 93-an töltötték le ezt az időt börtönben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik