Nagyvilág

Elkezdődött a népszavazás Hollandiában

Népszavazás kezdődött szerda reggel fél nyolckor Hollandiában az Európai Unió alkotmányos szerződéséről. Az előrejelzések szerint, akárcsak néhány nappal korábban Franciaországban, itt is többségben vannak az ellenzők.

A lakosság jóváhagyására bocsátott alkotmány összefoglalná, korszerűsítené és továbbfejlesztené az EU korábban kötött szerződéseit, elvetése viszont a nemmel érvelők szerint annak bizonyítéka lenne, hogy az unió bővítése túl gyors folyamat.


A szerződésnek elviekben 2007-től kellene hatályba lépnie, de ahhoz mind a 25 EU-tagállamban ratifikálni kell. Hollandiában az utolsó közvélemény-kutatások szerint is mintegy 60 százalékra áll a szerződést elutasítók és körülbelül 40 százalékra a támogatók aránya.

Hollandiában sem az alkotmányban foglaltak körül forog igazán a vita, hanem egyfelől belpolitikai, másfelől általános uniós ügyek körül. A kormány népszerűtlensége, az elmúlt évek politikai alapú gyilkosságai, a megnövekedett bevándorlói tevékenység egyaránt az uniós integráció lassítására buzdítja a hollandokat. Ezzel szemben álló – az alkotmányt támogató – érvrendszer a közbiztonság növekedése, a munkahelyek nagyobb garantáltsága, az emberi jogok kiterjesztése.

Hollandiában szerdán este kilenc óráig tartanak nyitva a szavazóhelyiségek. Az első eredmények éjfél előtt várhatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik