Nagyvilág

A Balti-tengerbe zuhant egy Gripen

A Balti-tengerbe zuhant szerdán Karlskrona közelében a svéd légierő egy JAS-39 Gripen típusú vadászgépe.

A légierő szóvivőjének közlése szerint a gép pilótája katapultált és megmenekült. A hadgyakorlat közben bekövetkezett baleset okáról egyelőre nem hoztak semmit nyilvánosságra.

Eddig összesen mintegy hatvanezer órát töltöttek a levegőben a Gripen vadászgépek és repülőgép-biztonsági szempontból nem kirívó, hogy ez idő alatt négy repülőgép zuhant le ebből a típusból – nyilatkozta egy repülési szakértő az MTI-nek szerdán.

A repülési szakértő szerint a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy minden repülőgéptípusnál 100 ezer repült órára 2-5 gépveszteség jut, például az amerikai F-16-osoknál is.

Közölte, hogy a svéd légierő sokat repül a tenger felett, ahol akár egy kisebb műszaki hiba miatt is katapultálni kell, hiszen a vízen nem lehet kényszerleszállást végrehajtani a repülőgéppel.

A JAS-39 Gripenből a svéd haderőn kívül a cseh, a magyar és a brazil légierő is vásárolt. Az első Gripen 2006 márciusában érkezik Magyarországra, a következő év decemberéig pedig mind a 14 repülőgépet használatba vehetik a magyar pilóták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik