Nagyvilág

Franciaországban megkezdődött a népszavazás

Franciaországban megkezdődött a népszavazás az Európai Unió első alkotmányáról: közép-európai idő szerint reggel 8 órakor nyíltak meg a szavazóhelyiségek a kontinentális anyaországban, míg Franciaország tengeren túli társult területein már szombaton voksolhattak a szavazásra jogosult állampolgárok.

Megkezdődött az Európai Unió első alkotmányáról rendezett franciországi népszavazás, melynek eredményét lélegzet-visszafojtva várja egész Európa. A szavazás kimenetele döntő mértékben meghatározza az EU további integrációját és Franciaország szerepét az egyesült Európában. Ha a választók elutasítják az európai alkotmányt – a felmérések ezt vetítik előre – nemcsak az alaptörvényt vetik el, hanem Párizs szerepét is gyöngítik ez unióban.

42 millióan

Franciaországban csaknem 42 millió szavazásra jogosult állampolgár járulhat az urnákhoz. A választóhelyiségek közép-európai idő szerint 20 órakor zárnak, Párizs és Lyon kivételével, ahol a voksolást két órával meghosszabbítják. A törvény értelmében ezért az első, a választóhelyiségekből kilépő szavazók megkérdezésén alapuló (exit poll) becslések csak 22 óra után várhatók.

A tengerentúlon más szombat óta voksolnak

Közép-európai idő szerint szombat délben nyíltak meg a szavazóurnák Franciaország tengeren túli társult területén, Saint-Pierre és Miquelon szigeten. A Kanada keleti partjainak magasságában fekvő, hétezer lakost számláló sziget az első, amelynek választójoggal rendelkező francia polgárai véleményt nyilváníthatnak az európai alkotmányos szerződésről. A sort Franciaország további tengerentúli területei – Francia Guyana, Guadaloupe, Martinique és Polinézia – folytatták.

Az amerikai kontinensen tartózkodó francia választók ugyancsak érintettek: az időeltolódás miatt ők is egy nappal korábban szavaznak, hogy ne befolyásolhassa véleményüket az anyaországban élők álláspontja. Az összesen mintegy 42 millió választópolgár közül megközelítőleg 1,4 millió él a tengerentúli franciaországi területeken. Többségük támogatja az alkotmány elfogadását, és Jacques Chirac köztársasági elnök a kampány során külön figyelmet szentelt nekik.

Mindazonáltal a tengerentúli területeken általában alacsony a részvételi arány, ha európai ügyben kell véleményt nyilvánítani.

Eredmény késő este

Az első eredményeket csak vasárnap este 22 óra után hozzák nyilvánosságra, azt követően tehát, hogy a kontinentális Franciaországban véget ér a népszavazás. A legutolsó, pénteken közzétett közvélemény-kutatások eredmények szerint nagyon magas részvételi arány várható, és csekély (51-56 százalékos) többségben vannak az alkotmányt elutasítók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik