Nagyvilág

Öngyilkos merénylet egy pakisztáni szentélyben

Legalább 18 halottja és közel kétszáz sebesültje van a pakisztáni belügyminisztérium közlése szerint annak a merényletnek, amelyet egy Iszlámábád külvárosában lévő muzulmán szentélyben követtek el pénteken.

A pakisztáni rendőrség szerint több száz zarándok vett részt a Bari imám mauzóleumában rendezett négynapos ünnepi esemény zárónapján, amikor a detonáció bekövetkezett. Szemtanúk szerint öngyilkos merénylő robbantotta fel a szerkezetet a hívők között, egyesek egy rendőregyenruhás férfit véltek látni, aki gyanúsnak tűnt a szentélyt biztosító rendőröknek, de nem tudták megállítani.

Egy másik szemtanú viszont két szakállas férfit említett, akik leültek egy pódium mellé a mauzóleumban és amikor a robbanás bekövetkezett, az egyikük teste a levegőbe repült. A robbanás után a rendőrség lezárta a környéket és kordonnal zárta körül a szentélyt.

Több száz hívő emiatt tüntetni kezdett és összecsapott a rendőrökkel, akik botokkal próbálták szétoszlatni tömeget, hogy utat biztosítsanak a mentőautóknak. A tüntetők közül többen Amerika-ellenes jelszavakat skandáltak. A nap folyamán ugyanis helyi radikális iszlám erők nagyszabású megmozdulást terveztek, tiltakozásul a Koránnak a guantánamói amerikai támaszpont börtönében történt állítólagos meggyalázásai ellen.

A mauzóleumban pénteken összegyűltek többsége síita volt, míg az előző napokban a szunniták voltak többségben. Mindkét iszlám közösség magának követeli a szentély feletti jogát, de immár több mint húsz éve a szunniták ellenőrzik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik