Nagyvilág

Irakban lelőttek egy amerikai helikoptert

Életét vesztette két amerikai katona Irakban, miután lezuhant lázadó fegyveresek által eltalált helikopterük Bagdadtól északra - közölte az arab országba vezényelt amerikai haderő.

A hadsereg közleménye szerint az iraki ellenállók kézifegyverekkel két amerikai helikopterre is tüzet nyitottak, amikor azok csütörtök este szárazföldi csapatoknak nyújtottak légi támogatást a Bagdadtól 60 kilométerre északkeletre fekvő Baakúba térségében. A találatot kapott helikopterek egyike – amerikai védelmi minisztériumi közlés szerint egy kétszemélyes, egymotoros gép – lezuhant. A fedélzeten tartózkodó két katona életét veszette.

Az iraki ellenállók a másik helikoptert is eltalálták, ám a megrongálódott gép biztonságosan le tudott szállni egy közeli amerikai támaszponton.

Az újabb áldozatokkal 1649-re emelkedett azon amerikai katonák száma, akik az amerikai vezetésű szövetségesek 2003 márciusában kezdődött iraki inváziója óta életüket vesztették az arab országban.

Az iraki ellenállók, akik a jelek szerint fegyveres támadások újabb hullámát indították el a közelmúltban, gyakran tüzelnek az amerikai helikopterekre, amelyek közül többet már le is lőttek.

Az iraki kormányzat csütörtökön bejelentette, hogy 40 ezer katona és rendőr Bagdadba telepítésével a fővárosban nagyszabású hadműveletet kezd a lázadók és fegyvereik felkutatására. A biztonsági erők blokádot vonnak az iraki főváros köré, “amelyen senki sem hatol majd át” – mondta Szaadún ad-Dulaimi védelmi miniszter, hozzátéve: az akció csak az első szakasza az idővel az egész országra kiterjedő rendteremtő műveletnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik