Nagyvilág

28,5 millió eurós büntetés Románia legnagyobb cementgyártóinak

A román versenyhivatal összesen 28,5 millió eurós büntetést vetett ki az ország legnagyobb cementgyártóira. A hivatal szerint kartellbe tömörülve árképzésükkel sértették meg a versenytörvényeket.

Románia trösztellenes testülete összesen 28,5 millió euróra (7,1 milliárd forint) bírságot vetett ki az ország legnagyobb cementgyártóira a helyi piaci árképzésük miatt – írja a Businessweek Online.


A francia Lafarge SA-hoz tartozó Lafarge Romcim-ot 10,4 millió euróra (2,6 milliárd forint), a svájci Holcim Ltd. Holcim Románia leányvállalatát 8 millió euróra (2 milliárd forint), a német Heidelbergcement AG-hoz tartozó Carpatcementet pedig 8,6 millió euróra (2,2 milliárd forint) büntette.A román versenyhivatal szerint a három cég kartellbe tömörülve állapította meg a helyi piaci árszintet 2000 és 2004 között.

Holcim Romániára további 1,4 millió euró (350 millió forint) büntetést vetett ki a versenyhivatal azzal vádolva a vállalatot, hogy az új cementgyárának megvásárlása után megsértette a versenytörvényeket

A román állami hírügynökség,a Rompres értesülése szerint Lafarge Romcim ellen felhozott vád az volt, hogy a vállalat a termelői áraknál olcsóbban exportált cementet, míg a román piacon emelte árait.

A Lafarge Romcim visszautasította a vádakat és várhatóan bírósághoz fordul. A vállalat szerint a vád megalapozatlan, mert a vizsgálat során a Lafarge által benyújtott adatokat nem vették figyelembe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik