Nagyvilág

Magyar cég fejleszt az Apple-nek

Hazai autóelektronikai cég szállítja a nyugati autógyáraknak azt az eszközt, amellyel a gépkocsik rádiórendszeréhez csatlakoztatható az Apple mp3-készüléke – tudta meg a Világgazdaság.

A 2001-ben alakult Dension Audio System Kft. szinte csak exportra fejleszt és gyárt – mondta Szabó István ügyvezető igazgató. A cég elsőként saját autóba szerelhető mp3-készüléket tervezett. Az eszköz azonban a vártnál kisebb érdeklődést váltott ki, ezért fogtak bele a piacon már jól bevezetett termék autósszettjének kifejlesztésébe és gyártásába. Így esett a választásuk a világon eddig 16 millió példányban eladott iPodra. A kész termék teszteléséhez vették fel a kapcsolatot az Apple-lel.

A Dension eredményesen tárgyalt az európai autógyártókkal az ice>Link eladásáról. Az Alfa Romeónál már opcionális szériafelszerelés, de szállítanak belőle a Ford, a Volkswagen üzemeibe és az USA-ba is. Az autóelektronikai eszközöket a 40 fős társaság budapesti üzemében állítja elő. Az ügyvezető fogalmazása szerint az idén bizonyosan átlépik az egymilliárd forintos árbevételi határt.

Az mp3-készülék az anyacég forgalmának már a harmadát adja. Megkönnyíti a számítógépek eladását is – hangsúlyozta Emanuele Massimo a magyarországi képviselet vezetője. Elismeri azonban, hogy korábban a magas ár is visszatartotta a magyar felhasználókat az Apple gépek vásárlásától. Januárban azonban bevezették a piacra a nettó áron 110 ezer forintba kerülő Mac mini típust. Azóta megduplázódott az eladás: az év végére havi ezerrel számolnak. Az iPod is hasonló növekedés előtt áll, a tavalyi havi 2200 darab helyett az idén ötezer a terv.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik