Nagyvilág

Csökken a török csatlakozás esélye

A német ellenzéki pártok az előrehozott választásokat megelőzően a kampányuk meghatározó témájaként kívánják kezelni Törökország csatlakozásának kérdését. A CDU két legbefolyásosabb politikusa ellenzi az EU gyors bővítését.

Angela Merkel a Német Kereszténydemokrata Párt (CDU) elnöke már több alkalommal is elmondta, hogy különleges partneri kapcsolatokat ajánlana fel Törökországnak. Edmund Stoiber bajor miniszterelnök ennél is tovább ment, és kijelentette, hogy foggal-körömmel küzdeni fog Ankara csatlakozása ellen.

El fogjuk mondani az embereknek, hogy kormányváltás esetén jóval kisebb lenne annak az esélye, hogy Törökország az Európai Unió teljes jogú tagállama legyen – mondta a Bundestagban Matthias Wissmann, az Európa-ügyi bizottság kereszténydemokrata elnöke. A politikus a Financial Times Deutschlandnak nyilatkozva kiemelte, hogy tárgyilagosan fogják a csatlakozás elleni érveiket előadni. Természetesen nem Németország dönt egyedül ebben a kérdésben. Az országnak azonban akkora súlya van az unión belül, hogy a német tárgyalási pozíció változása egész Európára hatással lehet. Továbbra is szoros kapcsolatot kívánunk ápolni Törökországgal, de nem tartjuk helyes megoldásnak a csatlakozást – tette hozzá a CDU-politikus.

A német szociáldemokraták (SPD) 39 év után először veszítettek választást a 18 millió lakosú Észak-Rajna-Vesztfáliában. Schröder kancellár levonta ebből a következtetést, és Franz Müntefering, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnökével egyetértésben előrehozott választás kiírására kérte az elnököt.

Egy nemrég közzé tett közvélemény-kutatás szerint a németek többsége Christian Wulff alsó-szászországi miniszterelnököt tartja a legalkalmasabbnak Schröder kihívójának szerepére, német lapértesülések és félhivatalos információk szerint Angela Merkel száll ringbe a várhatóan szeptemberben sorra kerülő parlamenti választásokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik