Nagyvilág

Tovább száguld a kínai gazdaság

Kína gazdasága 9,4 százalékkal bővült az első negyedévben a tavalyi első negyedhez képest, jelentették a kínai statisztikai hivatalban. Az elemzők eredetileg 8-9-9,1 százalékos többletre számítottak, de a tőkeberuházások sokkal nagyobbak voltak a vártnál.

Az április 20-án kiadott előzetes becslést, amely 9,5 százalékra szólt lefelé módosították.

További nagy ütemet valószínűsít az is, hogy Kínában áprilisban 16 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint tavaly áprilisban, a márciusi, 15,1 százalékos tizenkét havi növekedés után.

Tavaly az elemzők világszerte a szupergyors kínai GDP-növekedést is okolták a kőolaj és a nyersanyagok nagy drágulásáért.

A kínai GDP tavaly 9,5 százalékkal nőtt, 13,65 billió jüanra (1,64 billió dollár). A kitermelő iparágak teljesítménye 6,3 százalékkal növekedett tavaly, a feldolgozóiparé 11,1 százalékkal emelkedett. Idén az első negyedben a feldolgozóipar teljesítménye 16,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A tavalyi negyedik negyedévben is már 9,5 százalékkal nőtt a kínai GDP az egy évvel azelőttihez képest, jeléül annak, hogy a gazdaság hűtésére szolgáló intézkedések – egyebek közt az októberi, kilenc év óta első alapkamat-emelés, 0,27 százalékponttal 5,58 százalékra az egyéves jüankölcsönök számára – nem voltak egyértelműen sikeresek.

A kínai gazdasági növekedés tavaly az első háromnegyed évben még folyamatosan lassult, az első negyedben 9,8 százalékos, a második negyedben 9,6 százalékos, a harmadik negyedben 9,1 százalékos volt, rendre az egy évvel korábbihoz képest.

A 2003-as átlagos gazdasági növekedés 9,3 százalékos volt, a 2002-es 8,1 százalékos ütem után.

Nemzetközi elemzők korábban azt várták, hogy Kína gazdasági növekedése az idén 8,4 százalékra lassul, és jövőre a növekedés üteme 8 százalékra csökken. A túlfűtöttnek tartott ütem lassítása a kínai kormány célja is, erre az évre 8 százalékos GDP-növekedést tervez, és ugyanennyit vár átlagosan a következő, 2006/2010-es ötéves terv éveiben is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik