Nagyvilág

Nehezen költi az uniós milliárdokat Románia

A csatlakozási szerződésben szereplő védzáradék esetleges alkalmazása, illetve a csatlakozás egy évvel való halasztása 1,6 milliárd eurójába kerülne Romániának. Leonard Orban államtitkár szerint az is gondot jelent, hogy nehezen tudják majd elkölteni a EU-ból érkező 2,5 milliárd eurót.

A Romániai Kereskedelmi és Iparkamara által Bukarestben szervezett konferencián Orban kifejtette, hogy ennél még nagyobb gondot jelentene a közvetett gazdasági hatás, és a számos politikai következmény.

Leonard Orban szerint a román kormány egyik legnagyobb kihívása jelenleg a csatlakozási szerződés ratifikálása az EU-országokban, annál is inkább, mert a tagországok nem támogatják minden fenntartás nélkül Románia 2007-es csatlakozását. Az államtitkár szerint az EU most inkább befelé figyel, nem a bővítésre, s ilyen körülmények közepette Romániának nincs más választása, mint maximálisan megfelelni az elvárásoknak. További gondként jelezte a politikus, hogy az ország nehezen fogja tudni elkölteni azt a 2,5 milliárd eurót, amely 2007 és 2009 között érkezik Romániába.

Vasile Puscas, a román parlament európai integrációs bizottságának titkára szerint a csatlakozási szerződés ratifikációs folyamata problémás, hiszen lemaradás észlelhető a csatlakozásig elvégzendő feladatok koordinációját illetően.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik