Nagyvilág

Aszály Spanyolországban

Hatvan éve nem volt olyan aszály Spanyolországban, mint az idén. Ismét látható az évtizedekkel ezelőtt vízzel teljesen ellepett falu temploma is.

A spanyol szárazföld belsejét, Aragóniát, vagy Kasztília-La Mancha térségét a gabonatermés teljes kiesésének veszélye fenyegeti. A földek annyira kiszáradtak, hogy alig nő ki a gabona a talajból. Dél-Spanyolországban ezrével haltak ki az olajfák. Fagykárt szenvedtek a rendkívül hideg télben és az aszály csak a kegyelemdöfést adta meg nekik. A Zaragoza melletti Feretében a gazdák normális körülmények között ilyenkor hajtják ki birkáikat a mezőkre. Ott azonban egyetlen szál fű sem nőtt.

Újból látható még a Mediano falusi temploma is, amelyet évtizedekkel ezelőtt elborítottak egy tározómedence hullámai: Mediano észak-spanyolországi falut a múlt század ötvenes éveiben kiürítették, mert duzzasztógát épült a közelében és a falu kis templomával eltűnt a vízben. Most azonban az “évszázad aszálya” kis híján kiszárította a medencét. A télen a szokásos csapadéknak mindössze egy harmada hullott, egyes vidékeken pedig 2004 május óta egyáltalában nem esett az eső.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik