Nagyvilág

Vége a kínai textildömpingnek?

Kína váratlanul bejelentette, hogy jelentősen növeli a textiltermékekre kivetett exportadót. Az Egyesült Államok és az Európai Unió egyre nagyobb nyomására reagált ezzel az intézkedéssel Peking.

Az állami Xinhua hírügynökség szerint a legtöbb termékre kivetett adót megnégyszerezik – írja a Financial Times Deutschland online. A 74 ruházati és textiltermékre vonatkozó új szabályozás június elsejétől lép életbe. A kínai gazdasági minisztérium a hivatalos weblapján kiadott egy listát, amelyen az összes érintett ruhadarab szerepel.

Ezzel a lépéssel a kínai kormány újabb intézkedést foganasított a textilkivitel visszafogására. Az idei évtől megszűnt a ruházati és textiltermékekre vonatkozó nemzetközi kvótarendszer, amelynek következtében a kínai textil elárasztotta az amerikai és európai piacot.

Az amerikai kormány a múlt pénteken egyes pamuttermékekre importkvótát állapított meg, és szerdán pedig bejelentette, hogy csökkenti a műszálas ruhák behozatalát. Az Európai Unió is hasonló intézkedéseket helyezett kilátásba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik