Nagyvilág

Az amerikai légierő elsőbbséget akar a világűrben

Az Egyesült Államok légiereje előjogokra akar szert tenni a világűr használatában. Az új irányelvek szerint fegyvereket telepíthetnének az univerzumban, és elsőbbséget élveznének a többi országgal szemben az űrfegyverkezés terén.

Everett Dollman, amerikai katonai szakértő a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy a világűr használatát rögzítő új szabályokat a Pentagon igényeinek megfelelően fogják kialakítani, vagyis a direktíva Egyesült Államok hegemóniáját fogja biztosítani az univerzumban. A New York Times értesülései szerint az új irányelv heteken belül megszületik.

„A kérdés többé nem az, hogy az amerikai hadierő fegyverkezhessen a világűrben is, hanem hogy a többi államnak megengedjék-e, hogy előnyre tegyenek szert a világmindenségben” – nyilatkozta Doleman a New York Times-nak.

A légierő képviselői szerint az új szabályok nem mennének nagyon messzire. „A cél nem az, hogy fegyvereket helyezzünk el a világűrben, hanem hogy egyáltalán szabad lehetőségünk legyen erre” – mondta a New York Times-nak Karen Finn , a US Air Force szóvivője. Katonai szakértők szerint azonban az új szabályok nem csak azért jelenthetnek problémát, mert feltehetőn jelentősen megnövelik az ország már most tetemes hadi kiadásait, hanem mert egy esetleges fegyverkezési harcot indítanának el az országok között.

A New York Times értesülései szerint a Pentagon már így is több milliárd dollárt költött olyan fegyverrendszerek kifejlesztésére, amelyeket a világűrben vethetnének be.

Űrfegyverkezési történelem

A világűrben használt fegyverek kifejlesztésére először Ronald Reagen elnöksége alatt költött hatalmas összegeket az Egyesült Államok. Az elnök által megálmodott rakétavédelmi programra több mint 100 milliárd dollárt áldozott az ország, miután bebizonyosodott, hogy a védelmi ernyő technikailag nem megvalósítható.

A Bill Clinton elnöksége alatt 1996-ban megfogalmazott új direktíva kizárólag kém-szatellitek használatát engedélyezte a világűrben. Az iraki háború alatt ezek a szatellitek segítették a csapatok közötti kommunikációt, és a rakéták találati pontosságához is nagyban hozzájárultak.

2001-ben az akkori hadügyminiszter, Donald Rumsfeld által vezetett bizottság kezdte el szorgalmazni, hogy az amerikai elnöknek lehetősége legyen az univerzumban fegyvereket használni és elhelyezni. Még ebben az évben az Egyesült Államok kilépett az úgynevezett ABM- szerződésből, ami megtiltotta a világűrben a fegyverek használatát.

Készül a halálcsillag

Az amerikai légierő jelenleg olyan rendszerek kidolgozásán fáradozik, melyek a világegyetemben állomásozhatnának. Idén áprilisban indult egy kísérleti szatellit-program, amely a többi nemzet harcképtelenné tevésére szolgál. Egyéb világűrbeli fegyverek pedig képessé tehetnék az Egyesült Államokat, hogy nagyon gyorsan, a világ bármely pontját megtámadhassák – jelentette nem rég James Cartwright tábornok az amerikai szenátus előtt.

Az ilyen rendszerek kifejlesztésére irányuló projektek azonban az előre nem megbecsülhető költségek, és a többi ország reakciója miatt még a republikánus politikusok körében is nemtetszésre találtak. 

„A világmindenség a nemzetközi jog által szabályozott globális jószág”- hívta fel a figyelmet a Washingtoner Center for Defense Information vezetője – Semelyik nemzet nem fogja akceptálni, hogy az Egyesült Államok a halálcsillaghoz hasonló szerkezetet építsen a világűrben.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik