Nagyvilág

Újabb Abu-Graib-fegyőrt ítéltek el

A dél-texasi Fort Hoodban lefolytatott perben hét vádpont közül egyben, a foglyokkal való rossz bánásmódban találta bűnösnek Sabrina Harmant, akit akár 5 és fél évi börtönre ítélhetnek.

A korábban pizza-étteremben dolgozó katonanőt bűnösnek találta hétfőn az amerikai hadbíróság az iraki Abu-Graib börtönben elkövetett kínzások miatt. A 27 éves Sabrina Harman látható azokon a képeken, amelyek az iraki börtönben készültek. Az egyik ilyen felvételen a katonanő gúlába állított meztelen iraki foglyok előtt pózol. A testület szerint ő volt az is, aki az egyik bekötött szemű rab ujjaira elektromos vezetéket kötött, majd egy ládára állította és azzal fenyegette meg, hogy elektromos csapás éri, ha leszáll onnan. Az erről készült fénykép bejárta a világot 2004 tavaszán, amikor kitört a botrány.

Tovább gördül a Korán-botrány

Mindeközben az iraki börtönbotrány lassan lecsengeni látszik, a guantánamói kihallgatások körül újabb van kialakulóban. A Newsweek magazin ugyanis arról írt, hogy a börtönben megfélemlítésként Koránt húztak le a vécében. Miután az ügy kapcsán zavargások törtek ki Afganisztánban a Pentagon és a külügy cáfolat hadjáratba kezdett. A lap titkos kormányzati forrása ennek hatására elbizonytalanodott, és már nem biztos benne, hogy valóban a fegyveres erők déli parancsnokságának jelentéstervezetében szerepelt az állítás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik