Nagyvilág

Benzinhiány Ukrajnában

A hétvége óta üzemanyaghiány van Kárpátalján és Ukrajna más vidékein: a legtöbb benzinkútnál eltűntek a magas oktánszámú benzinfajták és a gázolaj is. Kárpátalja benzinkútjainál napok óta csak 76-os oktánszámú benzin kapható korlátozás nélkül.

Ukrán kormányilletékesek szerint a hirtelen üzemanyaghiányt a monopolhelyzetben lévő orosz kőolaj-exportőrök árfelhajtó politikája okozta. Az Ukrajnában forgalmazott kőolaj 77 százalékát adó Oroszország az idén folyamatosan növelte az ukránoknak szállított kőolaj vámilletékét, és június elsejétől újabb illetéknövelést helyezett kilátásba. Az orosz exportőrök ma már drágábban adják Ukrajnának a kőolajat, mint a többi európai országnak. Egy tonna orosz kőolajért Ukrajna jelenleg 340 dollárt fizet, míg más országoknak ez a mennyiség csak 318 dollárba kerül.

Julija Tyimosenko kormányfő az orosz kőolaj-exportőrök eljárását inkorrektnek minősítette, és bejelentette, hogy az üzemanyaghiány megszüntetése érdekében Ukrajna más beszerzési források után néz. Sürgős intézkedésként a kormány, a gazdasági minisztériummal egyeztetve, új árküszöböt léptetett hatályba az üzemanyagok kiskereskedelmében. Ennek megfelelően a 95-ös oktánszámú benzin ára literenként nem haladhatja meg a 3,20 hrivnyát (kb. 140 Ft), a 92-es benzin és a gázolaj ára nem lépheti túl a 2,99 hrivnyát. A miniszterelnök szerint ezek az árak lehetővé teszik a kőolaj-forgalmazóknak a nyereséges működést, ám a kereskedők további üzemanyag-drágulást jósolnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik