Nagyvilág

Több tízezren a csíksomlyói búcsún

Idén is több tízezren, egyes becslések szerint százezret is meghaladóan vettek részt zarándokok a csíksomlyói pünkösdi búcsún.

Több tízezer zarándok népesítette be a székelyek szent hegyét a Kis-Somlyó oldalát, ahol az Árpád-kort idéző Salvator kápolna és a Makovecz Imre terve alapján készült hármashalom oltárnál tartják a hagyományos pünkösdi búcsút, a székelység legnagyobb ünnepét. Az ünnepség a katolikus hithűség és a székely helytállás kinyilvánítása és egyre inkább a magyarság világtalálkozójává is válik.


Több magyar ismert személyiség mellett Mádl Dalma, Mádl Ferenc magyar köztársasági elnök felesége is a zarándokok között vonult a székelyek szent hegyére, a Kis-Somlyóra szombaton. A Magyar Nemzet tudósítása szerint Csíksomlyóra várták Németh Zsoltot (Fidesz) és Dávid Ibolyát (MDF), és jelen volt Szabó Vilmos, kisebbségi ügyekkel foglalkozó államtitkár, Bálint-Pataki József, a Határon Túli Magyarok Hivatalának (HTMH) elnöke, Terényi János bukaresti magyar nagykövet, Cseh Áron kolozsvári magyar főkonzul. Magyar földről rengetegen érkeztek, Hajdó István, gyergyói főesperes, a szentmise ünnepi szónoka név szerint is említette a tatabányai polgármestert, aki gyalog jött el Csíksomlyóra.


Az idei, 438. csíksomlyói zarándoklat jelmondata: „Maradj velünk, Uram!”. Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke reményét fejezte ki, hogy XVI. Benedek pápa valóra váltja előde ígéretét, és eljön majd Csíksomlyóra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik