Nagyvilág

Stoiber: a Benes-dekrétumok ellentmondanak az európai alkotmánynak

Edmund Stoiber bajor miniszterelnök "európai nyílt sebnek" nevezte a Benes-dekrétumokat, amelyek ellentmondanak az európai alkotmánynak.

Stoiber, aki a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke is egyben, a Csehszlovákiából elűzött németek és leszármazottaik hagyományos pünkösdi találkozóján beszélt Augsburgban. A találkozóra becslések szerint 50 ezer ember jött el.


Edvard Benes néhai csehszlovák elnök dekrétumai közül néhány a második világháborút követően a csehszlovákiai németek és magyarok politikai-gazdasági jogfosztását és kollektív bűnösökké nyilvánításukat vonta maga után.


Csehszlovákiából hárommillió németet telepítettek ki, az egész népközösségről állítva azt, hogy támogatta a nácikat. Az elűzöttek között antifasiszták és németül beszélő zsidók is voltak. A kitelepítéseket komoly atrocitások kísérték.


Csehország és Szlovákia lezártnak tekinti a Benes-dekrétumok körüli vitát. A szudétanémetek közösség elnöke, Bernd Posselt felszólította Václav Klaus cseh elnököt, hagyja abba az európai alkotmány elleni “agresszív propagandáját”. A szudétanémetek üdvözlik az európai alkotmányt – az etnikai tisztogatások és az etnikai alapon történő hátrányos megkülönböztetések ellen biztosítékot látnak benne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik