Nagyvilág

Az európai győzelmet ünnepelték Berlinben is

A második világháború európai befejezésének 60. évfordulóján Bush egy Hollandiában lévő amerikai temetőben, Putyin Moszkvában ünnepelt. Berlinben, Londonban, Párizsban is nagyszabású ünnepségeket tartottak a győzelem napján.

“Nincs nagyobb hatalom a szabadságnál, és nincs erősebb katona annál, aki a szabadságért harcol” – hangoztatta Bush. A hollandiai megemlékezésen több ezer részvevő előtt Bush és Beatrix királynő megkoszorúzta az elesettek tiszteletére emelt díszoszlopot. Jelen volt Jan Peter Balkenende holland miniszterelnök, a holland és az amerikai kormányzat több tagja és James L. Jones tábornok, a NATO európai haderejének amerikai főparancsnoka.

Balkenende beszédében méltatta az amerikaiakat, akik a háború végén a szabadságot hozták el Európának, de azt követően sem hagyták magára az öreg kontinenst. Öt hosszú esztendeig tartó megszállás után az amerikaiak “egy földrészt szabadítottak fel”, “a legértékesebb ajándékot, a szabadságot” hozva el oda – hangoztatta. Európa is ráébredt, hogy a tartós béke legjobb eszköze az együttműködés – jelentette ki, hozzátéve, hogy senki nem fogja elfelejteni a hidegháborús éveket sem.

Az orosz elnök Moszkvában azt hangsúlyozta, hogy a Független Államok Közösségéhez (FÁK) tartozó országok meghatározó módon járultak hozzá a szövetségesek hatvan évvel ezelőtti második világháborús győzelméhez. A nácizmus, a szélsőségesség és a terrorizmus azonos ideológiai forrásokból táplálkozik – vélte Vlagyimir Putyin, biztatva a FÁK-tagokat történelmi egységük megőrzésére.

A német parlament két háza együttes üléssel, a lakosság népünnepéllyel, az egymással szembenálló radikális politikai csoportok tüntetésekkel emlékeztek meg Berlinben a világháború európai csatáinak lezárásáról.

Magas rangú német katonai vezetők, 60 évvel ezelőtt írták alá Berlin-Karlshorstban a német Wehrmacht feltétel nélküli megadásáról szóló nyilatkozatot. Az aláírási ceremónia május 9. első perceire is áthúzódott, moszkvai idő szerint pedig teljes egészében május 9-én zajlott le, így Oroszországban május 9-ét tekintik a győzelem napjának.

A német állami vezetés ökumenikus istentiszteleten vett részt a berlini Szent Hedvig katedrálisban, koszorúzott a háború és az önkényuralom áldozatainak központi emlékhelyén, majd a Reichtsag épületében a parlament két házának tagjaival együtt emlékülésre gyűlt össze. A Reichstag épületétől kőhajításnyira majálison szórakozott több ezer ember, a közeli szovjet emlékművet sokan megkoszorúzták, vagy csak egy virágcsokrot tettek a kőkatona lábához. A Brandenburgi kapu előtti majális is a Demokrácia Napja rendezvénysorozatba illeszkedik.

Pártok ,szervezetek, magánszemélyek így akarták tudatni a világgal Németország békés szándékait. Vasárnapra virradóra ugyancsak a békés szándék kinyilvánításának jegyében körülbelül 25 ezer ember alkotott gyertyával a kézben élő láncot Berlinben. A Brandenburgi kapu előtt eredetileg a szélsőjobb akart tüntetni, de a tüntetést minden bírósági szinten betiltották.

A brit trónörökös vezetésével emlékeztek meg vasárnap Londonban a második világháborúban aratott európai győzelem 60. évfordulójáról. Károly walesi herceg a londoni kormányzati negyed főutcájának, a Whitehallnak a közepén emelkedő márványoszlopnál, az első és a második világháború brit halottainak emléket állító Cenotaph-nál koszorúzott, a brit hadsereg vezérkari tisztjeinek kíséretében.

Jacques Chirac francia köztársasági elnök vezetésével emlékeztek meg vasárnap Párizsban a második világháború befejezésének 60. évfordulójáról. Az ünnepség során a francia államfő koszorút helyezett el az ismeretlen katona sírján, amely a párizsi Diadadív alatt van. Ezt követően a francia légierő őregységének nyolc gépe repült át a Diadalív alatt, majd végig a Champs-Élysées sugárút felett. A nácizmus felett aratott győzelem évfordulóján a hagyományosan felvonuló francia egységeken kívül a szövetséges hadseregek képviselői is részt vettek a díszszemlén. Tizennégy szövetséges zászlaja lengett a Diadalíven. Meghívtak 400 fiatalt, akik közül 200-an a szövetségeseket képviselték, valamint német és olasz fiatalokat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik