Nagyvilág

Elkészült Blair új kormánynévsora

Huszonnégy órával választási győzelmét követően elkészült Blair új kormányának névsora. A legnagyobb változás: a brit miniszterelnök menesztette védelmi miniszterét – adta hírül a bbc.

A kormány három legfőbb posztján nem történt változás: a brit munkáspárti kabinet pénzügyminisztere továbbra is Gordon Brown maradt. A belügyminiszteri és külügyminiszteri bársonyszéki sem cserélt gazdát: Charles Clarke és Jack Straw irányítja ezután is a két tárcát.
Tony Blair más posztra helyezte át azonban Geoff Hoon eddigi védelmi minisztert, akinek nevét összefüggésbe hozták a tárca legfontosabb biológiai fegyverzeti tanácsadója, David Kelly öngyilkosságával. A védelmi miniszter posztját ezentúl John Reid tölti be, az így üresen maradt egészségügyi miniszteri széket pedig Patricia Hewitt. Ő eddig ipari és kereskedelmi miniszter volt. A tárcához hozzácsapták az energiaügyet is, amelyet így Alan Johnson fog vezetni. Ő eddig a munka- és nyugdíjügyekért volt felelős. Miniszteri posztját az előző munkáspárti kormány belügyminisztere, David Blunkett kapta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik