Nagyvilág

Szüksége van Nagy-Britanniának a külföldi munkavállalókra

Az elmúlt egy évben az uniós bővítése óta több mint 130 ezer kelet-közép-európai állampolgár érkezett az Egyesült Királyságba munkavállalási céllal – derül ki a Recruitment and Employment Confederation (REC) felméréséből.

A külföldi munkavállalók tömeges érkezése indulatokat keltett Nagy-Britanniában is, de a tanulmány szerint a vendéglátóipar, a gyermekgondozás és az egészségügy rászorul ezeknek a munkavállalóknak a közreműködésére – írja a Napi Gazdaság. A szakértők fontosnak tartják, hogy olyan szabályozási környezet alakuljon ki, amelynek nyomán a betelepülő külföldiek nem a feketegazdaságban helyezkednek el, hanem legálisan dolgoznak. A REC szerint az Egyesült Királyságban 600 ezer szabad munkahely van, és ezeket a posztokat kizárólag belföldiekkel nem is lehetne betölteni.
A Migration Watch nevű szervezet szerint az immigráció nem veszi el a munkát a helyi lakosságtól, ugyanis a statisztikák szerint 2001 és 2004 között 500 ezer külföldi munkavállaló érkezett az országba, a betöltésre váró munkahelyek száma azonban nőni tudott ebben az időszakban. A brit gazdasági teljesítményből 240 millió fontot termeltek meg a kelet-közép-európai országokból érkező munkavállalók tavaly május és december között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik