Nagyvilág

Olasz-amerikai konfliktus az ügynök halála miatt

A Pentagon jelentésével szemben a hivatalos olasz álláspont szerint felelősek az amerikai katonák Nicola Calipari olasz titkosszolgálati ügynök haláláért, aki a túszejtők iraki fogságából kiszabadult olasz újságírónőt kísérte a bagdadi repülőtérre, amikor amerikai katonák tüzet nyitottak rájuk.

Gyakorlatilag pontról pontra cáfolja az olasz titkos ügynök bagdadi halálának körülményeiről szóló Pentagon-jelentést az olasz vizsgálók elemzése. Az 52 oldalas dokumentum nem állapított meg ugyan szándékosságot, de tapasztalatlanságban, az önkontroll elvesztésében elmarasztalta azokat az amerikai katonákat, akik március 4-én egy bagdadi ellenőrzőpontnál lelőtték Nicola Caliparit.
Az olasz titkos ügynök testével védte meg a túszejtők fogságából kiszabadult Giuliana Sgrena olasz újságírónőt amikor amerikai katonák tüzet nyitottak rájuk. Sgrena megsebesült, Calipari életét vesztette a sortűzben
“Valószínű, hogy a feszültség… a tapasztalatlanság és a stressz miatt néhány amerikai katona ösztönösen, kevés önkontrollal cselekedett” – állapította meg a római dokumentum. A Washingtonban pénteken nyilvánosságra hozott amerikai megállapítások szerint a katonákat nem terheli felelősség, a szokásos szabályok szerint jártak el, és egyikük se követett el mulasztást. A jelentés az olaszokat tette felelőssé azért, hogy az ellenőrző pontnál nem tudták, kik ülnek a gépkocsiban.
Róma ezt most cáfolta azzal, hogy az amerikai hatóságok “kétségtelenül” tudtak Calipari és egy másik olasz ügynök bagdadi jelenlétéről, bár “az valószínű, hogy küldetésük részleteivel nem voltak tisztában. A hétfői római jelentés szerint hamisak azok az amerikai állítások, hogy a katonai ellenőrző pontot figyelmeztető táblák előre jelezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik