Nagyvilág

Leszállt az európai óriásgép

Sikeresen landolt a világ legnagyobb repülőgépe a franciaországi Toulouse melletti repülőtéren, mintegy 4 órás tesztrepülését követően.

10 óra 29 perckor szállt fel először a világ legnagyobb utasszállító gépe a toulousi repülőtérről, ugyanarról a felszállópályáról, ahonnan évtizedekkel ezelőtt az első Concorde is a levegőbe emelkedett.

50 ezer néző gyűlt össze a repülőtér környékén, hogy szemtanúja legyen egy új korszak kezdetének. A 380-as légibusz ugyanis akár 850 utas szállítására is képes. Az új óriásgép megjelenése része az amerikai Boeing és a négy európai országot tömörítő Airbus konzorcium közti versenyfutásnak.


Leszállt az európai óriásgép 1

Eddig az óriás utasszállító kategóriában a legendás Jumbo, a Boeing-747-es volt a korlátlan úr. Az új 380-as légibuszból már 150-et rendeltek meg a légitársaságok.

A mai, első próbarepülést további tesztek követik. Menetrendszerinti járatként a szingapúri légitársaság gépeként 2006 júliusában száll fel először a világ legnagyobb utasszállító gépe.

Az európai koprodukcióban készült óriásgép 73 méter hosszú, 24,1 méter magas, szárnyainak fesztávolsága pedig 79,8 méter. Fejlesztése és gyártása az Airbus egyik tulajdonosa, az EADS bejelentése szerint összesen 8,4 milliárd euróba kerül.


Leszállt az európai óriásgép 2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik