Nagyvilág

Szaddám megvan – a sorsa bizonytalan

Szaddám bizonyára meglepődött, hogy nem jutott fiai sorsára, s életben hagyták az amerikai különleges erők. Most aztán főhet Bush elnök feje, hogy kiadják valamelyik bíróságnak, vagy maguk ítélik el.






Júliusban az amerikai erők egy Moszulhoz közeli rajtaütés során tűzharcban megölték Szaddám Huszein két fiát, Udajt és Kuszajt. Elemzők szerint meg sem kísérelték az elfogásukat, sőt a holttestekről készített felvételek nyilvános terjesztésével próbálták elrettenteni a további harctól a diktátor ellenálló híveit.  

Az amerikai haderő képviselői vasárnap bejelentették: elfogták Szaddám Huszeint. A volt diktátor engedelmeskedett és együttműködött a DNS-vizsgálatot végző orvosokkal. Ugyanakkor még nincs hivatalos döntés a diktátor kiadatásáról. Az sincs eldöntve, hogy egyáltalán kiadják-e Bagdadnak a zsarnokot, vagy – mint francia elemzők feltételezik – Bush amerikai, esetleg nemzetközi bíróság elé állíttatja, így maximális média- és közvélemény-formáló hatást ér el saját javára.








A Szaddamról szóló hír “általánosságban kedvez a részvénypiacoknak” – mondta Hilary Cook, a Barclays Stockbrokers befektetési igazgatója a Reuters hírügynökségnek. Cook szerint eddig az iraki helyzettel kapcsolatos bizonytalanság volt a legfőbb akadálya annak, hogy az amerikai gazdaságról érkező igencsak kedvező statisztikák nyomán jelentősebb árfolyamnövekedést érjenek el a tengerentúli vállalatok részvényei.


Szaddám engedelmeskedett


Szülővárosa, Tikrit közelében hétvégén elfogta Szaddám Huszein volt iraki elnököt az országban állomásozó amerikai hadsereg – jelentették be vasárnapi bagdadi sajtóértekezletükön az Egyesült Államok által irányított iraki koalíciós erők vezetői. Egyúttal bemutatták az elfogása után Szaddámról készített videofelvételt.


A részletekről annyit lehet tudni, hogy szombaton, helyi idő szerint este fél kilenckor ad-Duár városban, Tikrittől 15 kilométerre délre, egy pincében esett fogságba a volt elnök. Az akcióban hatszáz amerikai katona vett részt. Szaddám nem tanúsított ellenállást. Hasonlóan tétlen maradt vele együtt elfogott két testőre is. A volt diktátor a bemutatott videofelvételen riadtnak, de nyugodtnak és együttműködőnek tűnt. Engedelmeskedett a rajta egészségügyi vizsgálatot és szájból DNS-mintavételt végző katonaorvosok utasításainak.








Magyarország is üdvözölte Szaddám Huszein elfogását – közölte a távirati irodával a külügyi szóvivő. Tóth Tamás szerint a diktátor elfogása jelentősen hozzájárulhat az iraki belpolitika stabilizálódásához, és egy valódi demokratikus államforma kialakulásához, amiben Magyarország is érdekelt. 


A család barátait faggatták


Szaddám rejtekhelyének felkutatásáról Raymond Odierno dandártábornok annyit mondott, hogy az elmúlt tíz napban hadosztályának katonái egy Szaddámhoz közel álló család öt-tíz tagját faggatták a diktátor hollétéről, és végül az egyik családtagtól kapták a nyomra vezető információt. Az elfogott iraki diktátort Irakban őrzik a koalíciós erők – cáfolták meg amerikai és iraki hírforrások a Szaddám Huszein Irakból történt elszállításáról szóló értesüléseket.


Elfogásának hírét megnyugvással és örömmel fogadták a nyugati és az iraki politikusok. George Robertson, a NATO főtitkára nagyon jó hírnek minősítette a fejleményt, de hasonlóképpen nyilatkozott George Bush amerikai elnök, Tony Blair brit miniszterelnök és Jacgues Chirac, francia elnök is. Irak több városának utcáin a hírre kurdok és arabok özönlöttek az utcákra, és fegyverropogással ünnepelték a volt diktátor kézrekerülését. Ahmed Csalabi, az iraki ideiglenes kormányzótanács tagja a bagdadi televízióban azt mondta: bíróság elé állítják Szaddám Huszeint. 

Ki ítélkezik? 


Az iraki amerikai erők főparancsnoka szerint még nincs hivatalos döntés a diktátor kiadatásáról. Ha mégis kiadják, akkor vélhetően legkorábban jövő június, a választott, önálló iraki kormányzat felállása után szolgáltatják vissza a diktátort, hogy Bagdadban törvényt üljenek felette. Az öttagú, csak irakiakból álló, a Szaddám-rezsim bűnöseit felelősségre vonó bíróság már Szaddám elfogása előtt bejelentette: akár távollétében is ítélkeznek a diktátor felett.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik