Nagyvilág

Válságstáb Washingtonban – Irak a téma

Az Egyesült Államok iraki adminisztrációjának vezetője, Paul Bremer rendkívüli látogatást tett az amerikai fővárosban, ami máris elindította a spekulációkat Irak jövőjéről.

Paul Bremer a hírek szerint azonnal tárgyalásokba kezdett, amint meglepetésszerűen Washingtonba érkezett. A tárgyalások tárgykörét természetesen titokban tartják, ezért az újságírók kénytelenek spekulálni azok esetleges kimeneteléről.

A BBC szerint Washingtont aggasztja a növekvő instabilitás Irakban. Az ideiglenes kormányzótanács tevékenysége pedig egyenesen frusztráló az amerikaiak számára. (Az ideiglenes kormányzótanácsot az USA hozta létre Irakban, és a lehető legkülönbözőbb politikai erők képviselőit ültette össze a testületbe.)


Napi 30 támadás

A BBC szerint a legfontosabb téma a washingtoni tanácskozáson az iraki biztonság. Egyre szaporodnak ugyanis a szövetségesek elleni támadások, egyre több amerikai katona veszti életét. Csütörtökön például az USA egyik legfontosabb adminisztrációs épülete ellen intéztek rakétatámadást Bagdadban. Bár ebben az akcióban senki sem sérült meg, az amerikaiak egyre idegesebbek: a megszálló csapatok ellen napi harmincra emelkedett a támadások száma – egy amerikai tiszt keddi beismerése szerint.


Faképnél hagyta a lengyel miniszterelnököt


Bremer mostani látogatása mindenesetre óriási kapkodásra utal: washingtoni elemzők szerint ha ő hazalátogat, akkor mindig valamilyen komoly döntés születik Irakban. A kapkodásra pedig mi sem jellemzőbb, mint hogy Bremer – a diplomáciában szokatlan tapintatlansággal – faképnél hagyta Leszek Miller lengyel miniszterelnököt, aki iraki látogatásakor tervezett egy találkozót az ottani amerikai adminisztráció vezetőjével.

Persze Bremer régi diplomata, tehát az iraki „helytartó” aligha jószántából mondott le az iraki katonai kontingensben fontos szerepet vállaló lengyelek vezetőinek fogadásáról. (A német Spiegel szerint például egyenesen Bush elnök rendelte vissza a washingtoni megbeszélésekre.) A hírek szerint Bremer most az amerikai fővárosban Colin Powell külügyminiszterrel, Condoleezza Rice nemzetbiztonsági tanácsadóval és Donald Rumsfeld védelmi miniszterrel tanácskozik, többek között. Az amerikai kormányzat nem adott tájékoztatást arról, hogy Bremer vajon találkozik-e az amerikai elnökkel, George W. Bush-sal.

Ideiglenes kormány Irakban

Az USA vezetői valószínűleg persze másról is megbeszéléseket folytatnak. Így például a BBC szerint egyre valószínűbb, hogy egy ideiglenes kormányhoz hasonló szervezetet akarnak létrehozni, nagyobb felelősséget hárítva a helyi politikusokra a következő időszakban. Az amerikaiak ugyanis elégedetlenek a jelenleg működő iraki kormányzótanáccsal, amely képtelennek tűnik az új iraki alkotmány tervezetének kidolgozására, annyira nagyok az ellentétek, a megosztottság a különböző helyi politikai erők között.

Az ENSZ egyébként december 15-ét szabta meg határidőként arra, hogy a kormányzótanács kidolgozza az alkotmánytervezetet, és választásokat tarthassanak Irakban. A The Washington Post című befolyásos amerikai lap szerint az USA-ban kezdenek rájönni arra, hogy ez az ütemterv nem lesz tartható. Az azonban egyre bizonyosabbnak látszik, hogy Irakban valamiféle átmeneti kormány fog létrejönni, amely több jogkörrel rendelkezik majd. Erre utalt egyébként Bush elnök keddi nyilatkozatában is.

Az „afgán példát” követik?


Az iraki átmeneti kormány felállítását valószínűsíti a német Spiegel Online is, amelynek elemzője szerint egyenesen Bush elnök rendelte vissza Bremert az azonnali washingtoni tanácskozásokra Irakból.

A német forrás az amerikai Fox News adására hivatkozva azt állítja, hogy Washington „afgán mintára” képzeli el az iraki átmenetei rendezést. Ott is ugyanis előbb kijelölték Hamid Karzait ideiglenes vezetőnek, majd rendeztek egy pár „szavazást”, törzsi gyűlést, amelyen jóváhagyatták a kinevezést. Afganisztánban egyébként jövőre tervezik a választások megtartását. Valami hasonlón törik most a fejüket Washingtonban, hogy az iraki helyzetet rendezzék. Elképzelhető, hogy Bremer speciális ismeretei, tapasztalatai segítenek az esetleges új iraki vezető kiválasztásában is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik