Nagyvilág

Eddig nem találtak tömegpusztító fegyvereket Irakban

Az „exrezsim" hadseregének megsemmisítése és az újabb amerikai előretörések ellenére, a szövetséges csapatok vezetői szerint még nincs vége a háborúnak. Tömegpusztító fegyver még nem került elő.

Az amerikai páncélosok hétfőn hajnalban benyomultak az észak-iraki Tikrít város központjába. Az amerikaiak egységek 250 páncélossal és páncélozott harcjárművel foglaltak el állásokat a városban.

Tárgyalások és feltételek

A még iraki kézben maradt utolsó jelentős nagyságú város, Szaddám Huszein megbuktatott iraki diktátor szülővárosa 175 kilométerre északra fekszik Bagdadtól. A Tikrít elleni ostrommal egy időben az al-Dzsazíra arab hírtelevízió tudósítása szerint tárgyalások kezdődtek iraki törzsi vezetők és az amerikai hadsereg képviselői között. A tárgyalások célja egy esetleges fegyverszünet, amelyre – mint arról az al-Dzsazíra tudósított – a törzsi vezetők készen állnak.

 Fogságban Huszein testvére

Amerikai fogságban van Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök féltestvére, akit az elmúlt napokban kerítettek kézre a szíriai határ közelében. Amerikai források washingtoni idő szerint vasárnap éjjel újabb részleteket hoztak nyilvánosságra Vatban Ibrahim Haszan elfogásáról. Eszerint Szaddám Huszein féltestvérét “nem amerikai személyek” fogták el néhány nappal ezelőtt, s rögtön átadták őt az amerikai hadseregnek.

Ugyanakkor ehhez két feltételt neveztek meg. Az egyik az, hogy az amerikaiaknak meg kell akadályozniuk azokat a fosztogatásokat, amelyek a többi iraki városban megfékezhetetlennek tűnnek. A másik kikötés pedig az, hogy kurd harcosok nem léphetnek be a városba. Hétfő hajnalig nem érkezett hír arról, hogy a tárgyalások hoztak-e eredményt, az arab hírtelevízió szerint viszont a törzsi vezetők közölték, hogy a várost már elhagyták a köztársasági gárda és a Fidáíjín Szaddám milícia egységei, továbbá készek átadni a Baasz Párt néhány helyi vezetőjét az amerikaiaknak.

A háborúnak még nincs vége…

Az amerikai hadsereg nem ütközött ellenállásba Tikrítben, de a háborúnak még nincs vége -jelentette ki vasárnap Tommy Franks amerikai tábornok. Az iraki hadműveleteket irányító amerikai középső parancsnokság főnöke a CNN televíziónak nyilatkozva közölte: a háborúnak addig nincs vége, ameddig az amerikaiak nem számolják fel az iraki ellenállási gócokat. Az ellenállásnak ezeket azt elszigetelt fészkeit félkatonai elemek és külföldiek jelentik. A tábornok hangsúlyozta, hogy az “exrezsim” hadseregét megsemmisítették, a parancsnoki-vezetési irányítás megszűnt. Közölte, hogy napokon belül Bagdadba utazik, de elutasította, hogy ennek jelképes jelentőséget tulajdonítsanak.

A tábornok hangsúlyozta, hogy nem tudja, Szaddám Huszein iraki elnök meghalt-e. Vagy meghalt, vagy szökésben van – fogalmazott. Mindenesetre élőnek tekintik, amíg halála be nem bizonyosodik. A koalíció rendelkezik Szaddám DNS-mintájával, és a megfelelő szakértők segítik a diktátor sorsának a kiderítésében – hangsúlyozta.

 Veszteségek a számok nyelvén

Az amerikai védelmi minisztérium legfrissebb, vasárnap este közzétett veszteségmérlege szerint 117 amerikai katona halt meg és négyszáz sebesült meg a március 20-án Irak ellen indított háború során. Korábban 115 halottról adtak számot, később viszont két, korábban eltűntként nyilvántartott katonát is az elesettek listájára vettek. A Pentagon legújabb statisztikája szerint már nincs amerikai hadifogoly Irakban, miután vasárnap a korábbi jelentésekben nyilvántartott mind a hét hadifogoly visszanyerte szabadságát. Őket az iraki fővárosból északi irányba nyomuló amerikai csapatok vasárnap találtak meg Bagdadtól mintegy 100 kilométerre. Valamennyien épek és egészségesek. Így már csak három amerikai katona sorsa bizonytalan, őket eltűntként tartják számon.

A szövetségesek még nem találtak tömegpusztító fegyvereket, de az egész országban át fogják kutatni a szóba jöhető 2-3000 helyszínt, ami azonban időbe telik – mondta a tábornok. A szövetségesek naponta 5-15 helyszínt tudnak átfésülni.

Bush figyelmeztette Szíriát

George Bush amerikai elnök vasárnap felszólította Szíriát, hogy ne nyújtson menedéket a határon átszökő iraki vezetőknek és működjön együtt az Egyesült Államokkal. “Szíria működjön együtt az Egyesült Államokkal és koalíciós partnereivel, és ne fogadja be az (iraki) Baasz Párt aktivistáit, katonatiszteket, vagy bárki mást, akit el kell számoltatni” – jelentette ki az elnök, aki a Camp David-i üdülőhelyről Washingtonba visszatérve nyilatkozott a sajtónak.

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter vasárnap figyelmeztette Szíriát, hogy ne legyen háborús bűnösök és terroristák mentsvára. Hasonlóan fogalmazott vasárnap Colin Powell is. Az amerikai külügyminiszter is amerikai külügyminiszter a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának adott interjújában azt mondta: “nagyon nem lenne bölcs dolog”, ha Damaszkusz menedéket nyújtana olyan, Irakból menekülő tisztviselőknek, akiket törvény elé kell idézni.

Powell szerint Szíria “jó ideje aggodalmak forrása” Washingtonban, az amerikai kormány tudja, hogy Szírián keresztül “bizonyos anyagok évek óta áramlanak Irakba”. Az amerikai külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok a terrorizmust támogató országok között tartja nyilván Szíriát. Szíria washingtoni nagykövetségének helyettes vezetője, a BBC rádióban reagálva a tv-műsorban elhangzottakra, vasárnap azt mondta: az Egyesült Államok “más ügyekről” próbálja elterelni a figyelmet a Szíria elleni vádak megfogalmazásával. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik