Nagyvilág

Rövidesen véget érhet Bagdad ostroma

A háború harmadik hete tart. A CNN szerint szerdára virradóra a szövetséges csapatok csaknem tetszés szerint mozognak az iraki fővárosban. Csupán szórványos lövöldözésekről érkeznek hírek.

Szerda hajnali jelentések szerint Bagdadban folytatódtak ugyan a tűzpárbajok, a szövetséges csapatok azonban szinte tetszés szerint mozognak az iraki fővárosban. A belvárosban már igen jelentős méretű, közel egy hadosztálynyi amerikai erő található – erről a CNN, az Egyesült Államok második számú amerikai hírtelevíziója számolt be.

Tűzpárbaj szerda hajnalban már csak Bagdad déli részéből hallatszott, a város többi részein pedig viszonylagos nyugalomban telt az éjszaka.

Tíz eltűnt, 96 halott, 20 ezer tonna rakéta

A Pentagon közleménye szerint az amerikai hadvezetés eltűntnek nyilvánított két pilótát, akiknek F-15-ös harci repülőgépe vasárnap lezuhant Irakban. A minisztérium így már tíz eltűntet tart nyilván az amerikaiak soraiban 96 halott és hét hadifogolyként számon tartott katona mellett. Washingtonban arról is beszámoltak, hogy a szövetséges légierő 30 ezer bevetésben vett részt, 20 ezer tonna rakétát és bombát szórt le és 40 ezer tonna rakományt szállított Irakba a háború kezdete óta.

Ugyancsak amerikai közlések szerint a keddi bombázások jelentős veszteségeket okoztak az iraki erők és harckocsik körében. Célba vették a Baasz Párt épületeit is, és találat érte a tájékoztatási minisztériumot. Az iraki televízió már nem sugároz.

A brit Reuters is megerősíti a CNN híreit, mely szerint a március 20-án kezdődött háború egyik legnyugodtabb éjszakája volt a mostani. Az iraki főváros felett szemtanúk szerint csak reggel hat óra előtt jelentek meg ismét amerikai harci gépek. Az irakiak a Tigris folyó keleti partjáról lőtték gránátvetőkből a túlparton állásokat elfoglalt az amerikai páncélosokat, s lövöldözés hallatszott a külföldi újságíróknak otthont adó szálloda körzetéből is.

Valószínűleg az ötmilliós metropolisznak egy másik kerületében tartózkodhat az AFP francia hírügynökség tudósítója, aki heves csatározásról számolt be a főváros déli részéről. Itt az összecsapásokba a tüzérség is bekapcsolódott. A lövöldözés közép-európai idő szerint hajnali öt óra tájban kezdődött, s a déli városrészből nagyobb robbanásokat is lehetett hallani.

Brit hadifoglyok, nyugodt vezérőrnagy, távozó újságírók

A Perzsa-öbölben állomásozó brit csapatok több mint 6500 irakit ejtettek foglyul eddig – közölte kedden Londonban Lord Bach védelmi beszerzésekért felelős államminiszter. Elmondta, hogy a brit katonák kezére került iraki katonákat hadifogolynak tekintik, és a genfi konvenció előírásai szerint bánnak velük.

Az amerikai védelmi minisztérium sajtótájékoztatóján Stanley McChrystal vezérőrnagy úgy ítélte meg, hogy Irakban már a végjátszma folyik, és a rezsimnek nem sok ideje van hátra. A vezérkari főnökök egyesített bizottságának műveleti aligazgatója elismerte, hogy az iraki Köztársasági Gárda egyes fontos egységei még mindig harcolnak, és a jelek szerint parancsot kapnak, feltehetően az iraki elnöktől. “Szaddám még mindig ellenőrzi a Különleges Köztársasági Gárda egyes egységeit és a halálbrigádokat” – mondta a vezérőrnagy.


Az Al-Dzsazíra arab tévécsatorna visszahívja Irakból tudósítóit, miután kedden egy amerikai légicsapás következtében Bagdadban életét vesztette egyik újságírója. Ibrahim Hilal, az Al-Dzsazíra főszerkesztője a katari székhelyű műholdas tévéállomás dohai sajtóértekezletén elmondta: úgy ítéli meg, hogy egyetlen Irakban dolgozó újságírójuk sincs biztonságban, még az amerikai csapatokkal tartó tudósító sem. A portugál külügyminisztérium is távozásra szólította fel az Irakból tudósító portugál újságírókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik