Nagyvilág

Bombázás és nyilatkozatháború

A szövetséges légierők szinte egész éjszaka bombázták az iraki fővárost. Amerikai és brit szárazföldi sikerek Bagdad környékén és Bászrában, szíriai-amerikai nyilatkozatháború a világsajtóban.


Az elmúlt 24 óra alatt egymást érték az iraki fővárost célzó bombatámadások. Kora délután alacsonyan szálló gépek támadták Huszein bagdadi palotáját, majd két órával később egy harci repülőgép két újabb rakétát lőtt ki az iraki elnök rezidenciájára. Az iraki légvédelem az AFP szerint nem nyitott tüzet. A felszálló füstoszlopokat lehetett látni az al-Dzsazíra katari műholdas televízió adásában is. A Bagdad ellen végrehajtott hétfő délutáni bombatámadások következtében hat iraki polgári személy meghalt, több tucat ember pedig sérüléseket szenvedett – jelentette az AFP hétfőn délután kórházi források alapján.


Késő este lélegzetvételnyi szünet után folytatódtak a bombázások, a támadás elsődleges célpontjai ezúttal az iraki főváros déli külterületei voltak, bár a detonációkat a város központjában is hallani lehetett. Az eset megismétlődött a éjszaka folyamán, akkor legalább tíz rakéta csapódott  az Bagdad központjába. Az AFP francia hírügynökség szerint találat érte az elnöki palotakmplexum egy részét is, a CNN hírtelevízió értesülése szerint a Bagdad egy részében megszűnt az áramellátás is.

 Vége a taszári kiképzésnek

Végleg befejeződik a taszári kiképzés, az amerikai kiképzők és a kiképzett irakiak második csoportja hamarosan elhagyja a Somogy megyei bázistA magyar és az amerikai kormány közötti megállapodás értelmében a taszári bázison az új iraki közigazgatásban közreműködő civileket készítettek fel várható feladataikra. A felkérés 3 ezer civil kiképzésére szólt két turnusban, ám ennél jóval kevesebben vettek részt a felkészítésben. A taszári bázisra január 29-én érkezett az első iraki különítmény mintegy ötven fős csoportja, és február végén távozott el onnan; a második, a sajtóhírek szerint 26 fős csoport is hamarosan elhagyja a bázist.  A Taszáron kiképzett iraki önkéntesek egy csoportja március végén már a dél-iraki kikötőváros, Umm Kaszr közelében egy hajón várakozott, hogy megkezdhesse feladatát. Taszári amerikai katonai körökből származó információk szerint a magyarországi bázison kiképzett irakiak előreláthatóan csütörtöktől az ENSZ humanitárius segélyszállítmányának elosztásában segédkeznek.

Harc a szárazföldön is


A légi csapásokkal párhuzamosan igyekeznek előretörni a szárazföldi alakulatok is, bár egyes amerikai hírforrások szerint a katonai vezetés két héttel eltolta az iraki főváros szárazföldi ostromának kezdetét. Ennek ellentmond az a hír, mely szerint a katonai egységek hétfőn áthatoltak a Bagdad köré vont “vörös vonalon”, míg más egységek az Eufrátesz folyó mentén nyomultak előre. Az iraki fővárost övező “vörös zónát” a Köztársasági Gárda egységei védik. Nyugati értékelések szerint ez az övezet lehet az egyik legalattomosabb térség az inváziós csapatok szempontjából. Egyes jelentések szerint Szaddám Huszein iraki elnök engedélyezte vegyi fegyver bevetését, amennyiben a támadók átlépnék a vörös vonalat.


Brit csapatok eközben Bászra városát ostromolják napok óta – egyre nagyobb sikerrel. Hétfőre szövetséges kézre kerültek az elővárosok és egyre közelebb állnak a város bekerítéséhez. A brit védelmi miniszter ugyanakkor Bászrával kapcsolatban elismerte, hadműveletek kezdetén “katonai szempontból nem túl jelentősnek” minősítette, később azonban kiderült, hogy a második legnagyobb városban jelentős kormányhű iraki milícia állomásozik, amely megakadályoz minden kísérletet a segélyek bejuttatására, és lövi a menekülni próbáló lakosságot.
 


Terjed a konfliktus


Komoly „szóváltásba” keveredett az iráni és különösen a szíriai vezetéssel Colin Powell amerikai külügyminiszter, aki felszólította Szíriát, hogy szüntesse be a “terrorcsoportoknak” és az iraki rezsimnek nyújtott támogatását. “Szíria most döntő választás előtt áll. Folytathatja terrorcsoportok és Szaddám Huszein halódó rendszerének támogatását, vagy rátérhet egy eltérő és reményteljesebb irányvonalra. Bármelyik mellett is dönt, Szíriát terheli a felelősség választásáért és a következményekért” – hangoztatta vasárnap este Powell.

Magyar részvétel a helyreállításban

A Külügyminisztérium képviselni fogja a magyar érdekeket az iraki gazdaság helyreállításában. Az iraki fegyveres konfliktus befejezését követő gazdasági újjáépítésben betölthető magyar szerepvállalásról hétfőn tartottak megbeszélést a gazdasági érdekképviseletek, szakmai szövetségek, és vállalatok vezetői Major Istvánnal a minisztérium Integrációs és Külgazdasági Államtitkárságának helyettes vezetőjével hétfőn. A megbeszélésen mintegy 30, a közel-keleti térségben, illetve az iraki piacon már tapasztalatot szerzett cég képviselője jelent meg. Major a megbeszélésen azt hangsúlyozta, hogy az érdekelt vállalatoknak igen rövid időn belül döntést kell hozniuk arról, mely területeken lehetséges számukra a helyreállítást célzó beruházásokban.

Válaszában a damaszkuszi külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy országa az iraki népet támogatja az amerikai-brit invázió ellenében. „Szíria úgy döntött, hogy a testvéri iraki nép oldalára áll, amely törvénytelen és igazolhatatlan invázióval néz szembe, és amelyet emberiség elleni bűncselekményekkel sújtanak… Powell úr tudja, akárcsak az egész világ, hogy Szíria az ENSZ és a Biztonsági Tanács által képviselt törvényességet választotta. A nemzetközi konszenzus oldalán állunk, amely nemet mondott az Irak elleni agresszióra” – nyilatkozta egy közleményben a szóvivő.

Irán is visszautasította Colin Powell figyelmeztetéseit. Az IRIB iráni állami televízió idézte Ali Akbar Mohtasami iráni parlamenti képviselőt, aki szerint “az Egyesült Államok új rendet akar teremteni a Közel-Keleten az izraeli rezsim védelmében”.


Újságírók a középpontban


Jelentős helyet kaptak az iraki hírforgatagban a haditudósítók is, ám ezúttal nem csupán mint az események elbeszélői hanem alakítói is. Hosszú huzavona után menesztette Pulitzer-díjas haditudósítóját az NBC, mert Peter Arnett az a szövetséges erők kudarcáról beszélt az iraki állami tévének adott interjújában. Az amerikai védelmi minisztérium úgy véli az irakiak manipulálták Arnettet.


“Egyre többen megkérdőjelezik azt, ahogyan Bush elnök irányítja a háborút, és egyre többen ellenzik a hadjáratot. Az Egyesült Államokban látják tudósításainkat arról, hogy hány polgári áldozat van, látják az iraki ellenállást. Ez támpontot ad azoknak, akik ellenzik a háborút, akik megkérdőjelezik Washington politikáját” – mondta az interjúban, amelyet azóta több amerikai tévétársaság is leadott.


Arnett mellett először kiálltak az őt foglalkoztató médiumok (NBC, National Geographic Explorer, MSNBC) mondván egyszerű szakmai kollegalitásról van szó később azonban – vélhetően az amerikai közvélemény nyomására – az NBC és a National Georgraphic az elbocsátás mellett döntött. A BBC értesülése szerint Daly Mirror brit magazin azonban már le is szerződette Arnettet.


Könnyen lehet, hogy hasonló sors vár Geraldo Riverát-ra, bár róla még csupán annyit közölt a Pentagon, hogy a Fox News tapasztalt haditudósítóját a szövetséges alakulatok mozgásáról adott jelentései miatt eltávolította Irakból az amerikai hadsereg.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik