Nagyvilág

Iraki háború – bevetik a szárazföldi csapatokat is?

Az amerikai elnök, George W. Bush csütörtök hajnalban bejelentette: parancsot adott a háború megindítására Szaddám Huszein ellen. Egyes hírek a szárazföldi csapatok bevetését jelzik előre.

Több robbanás történt csütörtök reggel a kuvaiti határon, ami házakat döntött romba és utána lövöldözést is hallottak. A Reuters arról számolt be, hogy a robbanásokat mindig lövöldözések kísérték.

Megindultak a szárazföldi csapatok is?

Ha valóban tűzérségi akcióról van szó, akkor ez azt is jelentheti akár, hogy a szárazföldi alakulatok is támadásba lendültek. Geoff Hoon brit védelmi miniszter máris jelezte, hogy a sokak által gondolt időpontnál korábban vetik be a szárazföldi egységeket, vagyis nem várnak annyi ideig, mint az 1991-es Öböl-háborúban.

Mindezt erősítik azok a hírek is miszerint 155 milliméteres lövegeket, majd aknavetőket vetettek be az iraki-kuvaiti határon. A Reuters több tucatnyi lövedék becsapódásáról tett említést a határ déli részén. A kuvaiti rádió egyelőre más forrásból meg nem erősített híre szerint amerikai tengerészgyalogosok Kuvaitból kiindulva a Bászra iraki kikötőváros közelében fekvő Umm-Kaszr település elfoglalására indítottak akciót.

Legfrissebb értesülések szerint nem érte közvetlen támadás Kuvaitot. A Le Monde szerint Irakból két rakéta indult Kuvait felé, de azokat még az iraki-kuvaiti határon lelőtték az amerikai egységek. A Sky News szerint viszont becsapódott kuvaiti területre két rakéta.

Bush és Szaddám szózatai

Bush azután szólt az amerikai néphez, hogy hajnali három óra harminc perckor robbanások rázták meg az iraki fővárost, Bagdadot. Ez volt egyébként a kezdete a valódi háborús tevékenységnek, a korábbi előkészítés után. (Előzőleg már több hír érkezett arról, hogy Dél-Irakban bombáztak a szövetségesek, illetve hogy Bászra környékén brit és amerikai kommandósok tevékenykednek.)

Az amerikai elnök széleskörű katonai kampányt ígért, amelyben az Egyesült Államok fog győzedelmeskedni. Bush hangsúlyozta, hogy olyan ellenféllel állnak szemben, aki nem tiszteli a hadikonvenciókat. Az amerikai elnök utalt arra is, hogy Szaddám élő pajzsként használ ártatlan civileket.

Ezzel szemben Szaddám Huszein nyilatkozatában a saját győzelmében volt biztos. Huszein arról beszélt, hogy az emberiség ellenségeit csak erővel lehet megállítani. Huszein csapataihoz szólva kijelentette: “Bush elnök felelőtlen volt és alábecsülte erőtöket. Isten segedelmével megakadályozhatjátok a bűnös cionisták terveit. Szeretjük a békét és a békéért dolgozunk. Irak győzni fog, és Irakkal együtt az egész nemzet és az egész emberiség fog diadalmaskodni. A gonosz amerikai-izraeli összeesküvők pedig megaláztatnak, akik a dicsőséges arab nemzet ellen esküdtek össze. Éljen Palesztina, éljen az arab nemzet, éljen az emberiség, éljen Irak, éljen a szent háború” – mondta Huszein.

Szaddám ellen intéztek támadást

Bush hangsúlyozta, hogy az amerikai és a szövetséges erők a katonai operációk kezdeti fázisában vannak. Az USA elnöke megerősítette: az amerikai hadsereg válogatott célpontokat támad, hogy megakadályozza Szaddám Huszein hadviselését.

Az amerikai támadás 90 perccel a Bush elnök által szabott határidő lejárta után, magyar idő szerint 3 óra 30 perckor kezdődött. Az első bombákat Szaddám Huszein vélt tartózkodási helyére irányozták az amerikaiak. Katonai szakértők szerint az amerikaiak gyors háborúra készülnek, és szinte kizárólag a Szaddám-rendszer megbuktatására törekednek.

A támadás állítólag olyannyira meglepetésszerű volt, hogy még a brit szövetségesek is csak az utolsó órákban kaptak tájékoztatást, s nem is vettek részt a Bagdad elleni csapásmérésben. (Ez is azt bizonyítja, hogy személyesen Huszein ellen célozták a rakétákat.) Közben a NATO Brüsszelben jelezte: nem NATO-akcióról van szó Irak ellen.

Légiriadók Bagdadban

Reggel hatkor véget ért az első légiriadó Bagdadban, de negyed hétkor újabb riadót rendeltek el – jelentette a Le Monde. A CNN információi szerint több mint negyven cirkáló rakétát lőttek ki az amerikai hadihajókról legalább két iraki célpontra. Nemcsak Bagdadot érték találatok csütörtök hajnalban. Állítólag az iraki fővárostól délre is becsapódtak bombák.

A Perzsa-öbölben állomásozó rombolókról kilőtt cirkálórakétákat a CNN szerint műholdas vezetéssel irányították a feltehetően bagdadi célpontokra. A fővárostól déli cél(oka)t viszont inkább az F117-A típusú Lopakodók támadták. Bagdadban a hírek szerint lángokban áll egy olajfinomító.

A magyar nemzetbiztonsági kabinet reggel ülésezik

Reggel kilenc órakor kezdődik a magyar nemzetbiztonsági kabinet ülése. Medgyessy Péter miniszterelnök döntése alapján ül össze a testület. Minderről Gál J. Zoltán kormányszóvivő elmondta: fokozott biztonsági intézkedések vannak érvényben Magyarország területén. Hozzátette: hírszerzési értesülések szerint Magyarország nem célpont, nincs veszélyben, de fel kell készülni.

Matyuc Péter, a honvédelmi minisztérium szóvivője szerint sincs Magyarország veszélyben. ezt a katonai titkosszolgálatok adataira is alapozva mondta, s hozzátette: nincs magas fokú katonai készültség hazánkban.

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a rendőrség fokozott őrzést, ellenőrzést és biztosítást végez a fontosabb közintézményeknél, diplomáciai képviseleteknél és a stratégiai fontosságú létesítményeknél, vállalatoknál, így például a paksi atomerőműnél.

Orodán Sándor, a Határőrség szóvivője elmondta, hogy szigorított ellenőrzés van érvényben a magyar határokon. Korábban, Djindjic szerb miniszterelnök meggyilkolása után a déli határon már bevezettek ilyen intézkedéseket, most pedig az összes határszakaszon életbe lépett az erről szóló rendelkezés.

Kovács szerint van forgatókönyv a helyzet kezelésére

Kovács László külügyminiszter szerint nem várható semmilyen váratlan fejlemény Magyarországon. A magyar külügyminiszter az mtv-nek nyilatkozva elmondta: sajnálatos, de nem maradt semmi más hátra, mint az ENSZ (korábbi) határozatainak katonai erővel való kikényszerítése. Az itthoni intézkedésekről Kovács hangsúlyozta: a magyar kormány már előre készített egy olyan forgatókönyvet, hogy Magyarország biztonságát ne érje semmilyen fenyegetés. Ezt a forgatókönyvet a nemzetbiztonsági kabinet hagyta jóvá.

Az ennek megfelelő intézkedések napokkal ezelőtt megtörténtek. Ezért most további intézkedéseket nem tart szükségesnek a külügyminiszter, aki hozzátette: a nemzetbiztonsági kabinet még csütörtökön ülést tart, és áttekinti a tennivalókat. Ha szükséges, kiegészítik a forgatókönyvet.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik